Tukimaksuaikataulu aiheuttaa tällä hetkellä sydänvärinöitä paitsi tuensaajille, myös kuntien maataloushallinnolle.
Farmareille kuuluva raha makaa järjestelmän takana. Moni vertaa toimisko sama palkansaajien kanssa: Jos osa vuoden palkasta tulee joskus, ja loppu myöhemmin.
MTK:n edunvalvonnan puute saa satikutia jopa hallinnon virkamiehiltä.
Viljelijät eivät tiedä koska heille kuuluva raha tulee ja kuinka suuri se on.
Seuraavaksi maksuun tulee ympäristökorvaus. Vipupalvelussa näkyy maksetun luonnonhaittakorvauksen maksettu euromäärä, muissa tuissa lukee käsittely kesken.
”Tämä on sellaista aaltoliikettä”, sanoo etelä-suomalainen kunnan maatalousviranomainen. ”Välillä odotellaan ja sitten on tulipalokiire.”
Mavin viemistä oikeuteen on jo väläytelty. Täyttääkö maataloustukien viranomaistoiminta edes meidän lainsäädäntöä?
Täyttääkö maataloustukien maksuviiveet maskuhäiriöt lainsäädännön?
Luomukotieläintuottaja suomii tilannetta. Hän sanoo että ainoa keino selvitä tilanteesta on käyttää maataloustukien ennakkorahoitusta. Hän sanoo, että kun omille laskuille on selkeät eräpäivät elinkeinollekin päin pitäisi olla eräpäivät, koska maaseutuviranomaiselle jätetty tukihakemus on selkeä lasku. ”Ei tämä näin epämääräistä voi olla.”
Farmarin pankki on jo vakavsti harkinnut Mavin viemistä oikeuteen. Tkukimaksuviiveet ovat jo pankeillekin ongelma. kun asiakkaiden maksuvalmius on viranomaisten kädessä.
”Oikeusasteessa pitäsi katsoa täyttääkö tämä meidän lainsäädännön”, farmari sanoo.
MTK:n edunvalvonta saa mieheltä kritikkiä: ”Eräs tuttu Mavin viranhaltija sanoi minulle että MTK:n yli kävellään mennen tullen”.
Tukimaksuaikataulu pitää kuntien maaseutuviranomaisia pimennossa
Maatalousviranomainen kertoo että kuntien kontolle tulee Mavista kohtuuton työpaine.
Kuntaviranomainen koetti saada Mavista tietoa maksuaikatauluista. ”Maailma ei auennut mihinkään suuntaan.”
”Oman työsuorituksen kannalta on tärkeä tietää, koska rahaliikennettä pitää alkaa hoitamaan.” Kunnissa joudutaan olemaan hälytysvamiudessa koko ajan ilman heille kuuluvaa tietoa.
”Tässä ollaan nyt toimettomana ja sitten pukkaa kova kiire päälle. Koko ketju on tässä lujilla pitkin vuotta, kun ei voida edes vuosilomia suunnitella.”
Ympäristökorvaukset he joutuvat tekemään ensin paperille ATK-järjestelmästä. Sen jälkeen tieto siirretään neljältä A4:lta ATK:lle.
Kaikkia jokainen paperitulosteen kohta ei koske, mutta tarkkana on viranomaisen mukaan koko ajan oltava.
”Viime vuonna tilanne oli sama luonnonhaittakorvauksen kanssa, Nyt se toimi sähköisesti. Jos tämäkin olisi vain välivaihe?”
Meneekö ympäristökorvaus joulukuun puolelle?
”Toivomme että saamme aineiston loppukuusta ( lokakuun lopussa ).” Tuhannen maatilan käsittely nykysysteemillä vie pari viikkoa aikaa.
Hänen mukaansa siinä tapauksessa marraskuun puolessa välissä eurot voisivat tulla maksatukseen. Kunnissa odotellaan vain, että tiettyihin työvaiheisiin päästäisiin käsiksi.
Vesa Perätalo Mavista arvioi ympäristökorvauksen tulevan tilille marraskuun puolivälin paikkeilla. ”Tavoitteena on jollain aikatululla tulevaisuudessa saada VIPU-palveluun tarkat euromäärät ja tarkat aikataulut aiemmin, mutta saadaanko sitä toimimaan vielä ensi kesänä, en osaa luavata. Töitä asian eteen tehdään”, Perätalo summaa.
Ympäristökorvauksen kaikkea tietoa ei tiloilta ole vielä saatu, mikä vaikuttaa myös maksuaikatauluihin.
Ainoa konsti laskea itse käsin
Tuen saajilla tilanne on vaikea. Epävarmuudessa odottelu on raskasta. Jos viranomaisilla olisi tiukka ja tarkka maksuaikataulu, voisi taloutta suunnitella paremmin.
Vuoden odottelun jälkeen laskupinot täyttävät toimiston ja mielen.
Epävarmuus maksuaikatauluissa aiheuttaa maatalousyrittäjille kohtuuttomia korkomenoja, joko lainojen tai viivästyskorkojen muodossa.
”Jos ympäristökorvauksesta haluaa jotain euromääriä, ne on itse kyettävä laskemalla arvioimaan”, kuntaviranomainen kertoo.
Hän kertoo kuinka hankalaa on kun ei edes tiedetä eri vuodenaikojen työrytmiä.
Antoiko ministeri Tiilikainen lupauksen tyhjästä?
Ministeri Kimmo Tiilikainen sanoi haastattelussamme:
Antaako ministeri lupauksen että maksuaikataulut pitävät? Kimmo Tiilikainen tuumaa tovin ja vastaa diplomaattisesti:
”Jos toimittaja haluaa haluaa tähän vastauksen, niin annan lupauksen.”
6 Kommenttia
Asiaa jälleen kerran. Jonkun on pakko kertoa myös totuutta, KIITOS SIITÄ.
Viljelijöiden alistaminen, nöyryytäminen ja muu simputus on lopetettava.
Maksuihin on saatava nopeutta ja eräpäivät.
Mitään muuta kansanryhmää ei Suomessa kohdella kuin viljelijöitä, tähän on tultava loppu.
MTK saa hävetä toimintaansa. Jäseniä kohdellaan kuin rikollisia ja MTK sallii sen.
Sallisiko SAK maksujen epämääräisyyden?
No ei varmaan sallisi. Olisi yleislakko alkanu aikoja sitten.
Suomalainen viljelijöihin kohdistuva viranomaistoiminta tulee johtamaan kansannousuun.
Kansanosan alistaminen ym kyykyttäminen ei kuulu länsimaiseen kulttuuriin.
Pikaista loppua Maville toivon. Viimeiset 10 vuotta Mavin toimintaa on siirtänyt suomalaisen
maataloushallinnon pimeälle keskiajalle ja toisaalta kasvattanut tarpeettoman byrokratian määrää käsittämättömästi . BARRIKAADEILLE SISKOT JA VELJET! MTK HÄVITYKSEN TULEEN.
Minulla menee hermot ihan just tähän paskaan!! Lainojen lyhennysten eräpäivä lähenee ja koneita pitäisi korjata, ruokaa ostaa eläimille ja itsellekin. Tukitarkastuksia on ollut useampi vuoden mittaa ja kaikista ollaan kirkkaasti läpi päästy. On kiltisti hoidettu kaikki työt ja kirjanpidot tehty. Joka ikinen lappu on tarkastajan nenän eteen kiikutettu, mitä se on keksiny olla vailla, ja ylpeänä esitelty hyvin hoidettua karjaa ja peltoja.
MUTTA MISSÄ ON MEIDÄN PALKKA? MITÄ TULEE, PALJONKO TULEE JA MILLOIN TULEE!!! VAI EHTIIKÖ ENNEN NOUTAJA TUPAAN??!!?
Pillit pussiiin siihen tää menee.Tää on niin sairasta,rikastuttajat paapotaan ja omat listitään.
En tiedä onko toimituksessa sisäpiirin tietoa toteutuvasta aikataulusta, mutta tänä syksynä olen itse saanut oman tilan tuet ihan tuon Mavin sivujen maksuaikataulun mukaan. Omia kuluja olen sovittanut tuon mukaan, enemmän näin syksyssä harmittaa viljan myyntitulojen pitkä käsittelyaika. Ostopanoksissa laskutus on seitsemän päivää, mutta viljarekan realisoituminen kestää puolitoista kuukautta.