Kai Latvalalle puu on tärkeä energian lähde ja osa mökkibisneksen tunnelman kohottajaa.
Maatila lämpiää hakkeella ja lomamökeissä kuluu klapeja.
Puun käsittely oli aiemmin nuhjaamista, mutta nykyään se on ammattimaisen tehokasta.
Hakkeeksi kelpaa puun lisäksi kaikki sallittu kiinteäksi polttoaineeksi kelpaava, mitä tilalta kertyy, jopa muovi palaa puuhakkeen mukana.
Tehokas hakkuri on Latvalan traktorin perässä aina valmiina kuin munkilla munat.
Puuta pesään ja stokeriin
Päätuotantosuunta Latvalalla on broilerimunatuotanto. Hän urakoi lisäksi lannan ajoa ja on mukaa tuorerehuketjussa. Yksi työllistävä sivutyö on mökkivuokraus.
Neljän lomamökin käyttöaste on Latvalan mukaan riittävä. Majoituskapasiteettia riittää isommillekin seurueille.
Puuta kuluu takoissa ja saunoissa, paljut ovat melkoisia klapisyöppöjä. Savusaunassa käytetään vain leppää, koska siitä ei tule kitkerää savua.
Klapeja kuluu vuoden aikana 70-80 irtokuutiota. Stokerissa palaa kymmenkertainen määrä, 700-800 kuutiota.
”Määrä tulee lisääntymään uuden lämpökeskuksen myötä”, Latvala sanoo. Latvala ostaa puuta Biowatilta ja yksityisiltä metsänomistajilta, omaa metsää ei ole.

Puuvarasto on betonipalkkien päällä. Kun puu pidetään irti maasta, polttoaineestakin tulee laadukkaampaa.
Tehokasta klapien käsittelyä
Klapivarastoja on kolme. Lisäksi käytössä on 20 kuution irtokontteja, jotka Latvala on teettänyt oman ideansa mukaan.
Polttopuun käsittelyssä vältetään turhia kintaanjälkiä.
Polttopuurungot kasataan betonista tehtyjen palkkien päälle. Näin alimmatkaan puut eivät mätäne eivätkä homehdu. Puhtaat klapit kuivuvat irtokonteissa josta ne siirretään kurottajalla varastoon tai kipataan suoraan mökille.
Tehokas hakkuri on tärkeä monityökalu
Latvala hankki kolme vuotta sitten Junkkarin HJC500 hakkurin ja kuormaimen yhdistelmän. Hän meni katsomaan mallia, miten päivittäisi vanhaa konettaan, mutta ajatus vanhan koneen päivittämisestä kuivui nopeasti. Hän päätyi ostamaan kerralla kokonaan uuden toimivan hakkuri-kuormain -yhdistelmän.
Haketus pitää sujua tehokkaasti. Junkkarilla pääsee jopa 100 kuution tuntisaavutukseen. Se pärjää Latvalan mukaan monelle rumpuhakkurillekin. ”Rajoitteena on traktorin tehot ja omat taidot”, Kai Latvala kertoo. Nykyinen 110 kilowattinen, 150 heppainen Jontikka on vähän nafti. ”Plus 200 kaakkia pitäisi olla.”
”Kun kaikki on koukussa mukana, erillistä kuormaajaa ei tarvita. Yhdistelmä on ketterä, eikä sellaista paikkaa ole, mihin sillä ei pääse.”

Hakkuri soveltuu moneen. Tässä haketetaan kiinteästi asennetulla hakkurilla muoviputkea, joka menee uudelleen käyttöön. Voimanlähteenä on 137-kilowattinen sähkömoottori. Meteli ylittää 100 dB, mikä vaatii ehdottomasti kuulosuojaimet. Normaalissa haketuksessakin kannatta kuulo suojata kunnolla.

Hakettaminen on sisäsiistiä työtä. Myös syöttökaukaloon on hyvä näkyvyys, kun se on tarpeeksi kaukana. Jos kuormain on traktorissa, hakkuri on niin lähellä, että kitaan ei näe kunnolla.
Tarkka puomin hallinta on välttämättömyys
Latvala pitää sähköisesti esiohjattua puomia välttämättömyytenä. ”Vanhalla kuormaajalla hommasta ei yksinkertaisesti enää tulisi mitään.” Polkimilla voi lisäksi hoitaa maton syöttöä. ”Tavaravirta pitää olla tasaista, jotta hakkeesta tulee kunnollista ja tasalaatuista.” Stokerin käyttöhäiriöt johtuvat usein epätasaisesta polttoaineesta. Lisäksi Latvala halusi lisävarusteeksi peruutusnappulan, jolla saadaan peruutettua mattoa ja irrotettua puun terien ulottuvilta. ”Kun terillä ei ole tavaraa, ne pyörivät vapaana ja saattavat imaista puuta sisäänsä. Siinä onkin sitten ongelma jos terät hyytyvät puuhun kiinni.”
Junkkariin voi syöttää enimmillään 45-senttistä tukkia. Farmari keräilee hakkurin kautta klapisouvin jätteetkin. ”Kaikki otetaan talteen, muoviakin kertyy vuoden mittaan runsaasti. Muovipänikät mahtuvat pieneen tilaan, kun ne murskataan silpuksi.”
Kaikki säädöt onnistuvat ohjaamosta. ”Yksinkertainen torvi on nopea kääntää ja sillä saa puhallettua korkeaankin kärryyn.”
Hakkuri on Jontikan perässä aina valmiina. ”Joskus isännät soittavat ja tarjoavat puuta, kun muistelevat jotain vanhaa hyödyntämätöntä rankaläjää.”
Yhdistelmähakkuri on kätevä pienissäkin kohteissa.
Yhteistyössä Junkkari Oy. Katso Junkkari HJ500C esite tästä ja linkki tästä.
Toimittajalta
Kaikki hyötyyn bioenergiaksi
Maatiloilla syntyy runsaasti energiaksi soveltuvaa jätettä, pahvia, puumoskaa, naulatonta rakennusjätettä ja pellonreunojen pajuja.
Kai Latvala käyttää myös klapien teossa rumpupuhdistimesta syntyvän jätteen hakkeeksi.
Kun vähän käyttää mielikuvistusta, poltettavaa löytyy vuoden mittaan rutkasti. Luonto säästyy ja energiaa kertyy.
Ei kommentteja