Suomalainen hirsirakentaminen on pitänyt pintansa trendeistä huolimatta. Perinteinen pyöröhirren työstäminen vaatii kuitenkin aikaa ja taitoa. Nurkkien veistäminen ja varauksien tekeminen voidaan välttää menetelmällä, jossa hirret ladotaan päällekkäin lappeelleen toistensa päälle.
Tapa on helppo ja nopea. Lapehirsikehikko sopii suomalaiseen maisemaan puun luonnonmukaisen ulkokuoren jäädessä ulkopinnaksi.
Tässä artikkelissa esitellään idea. Myöhemmin voit lukea Maaseutumediasta ison artikkelikokonaisuuden aiheesta.

Erikoistyökaluja ei tarvita. Moottorisaha, leka, sorkkarauta, harjateräksen leikkuri ja porakone riittävät, kunnollista vatupassia nohtamatta. Nostovälineenä on hyvä olla vaikka etukuormaaja tai vastaava.
Lapehirsikehikko ei vaadi erityisosaamista
Hirsien kaksi sivua sahataan suoriksi vaikka kenttäsirkkelillä, jolloin hirren kaksi pintaa jäävät luonnon pinnaksi. Kehikko ladotaan sahatut pinnat päällekkäin niin, että kierrokset vuorottelevat.
Hirret sidotaan yhteen nurkista harjateräksellä. Ensin porataan 6 millin harjateräkselle reiän alku, jonka jälkeen harjateräs lyödään kahden hirren läpi nurkistaan yhteen.
Nurkat moottorisahalla
Nurkkien loveaminen tehdään moottorisahalla. Tämä onnistuu parhaiten, jos loveaminen tehdään kahteen hirteen yhtä aikaa, jolloin nurkasta tulee tiivis.
Toinen hirsi tulee toisen kylkeen. Kylkeen tuleva hirsi tehdään nuolenkärjeksi, joka istuu toisen hirren kylkeen. Muotoilu tehdään vuorotellen molempiin suuntiin.
Lapehirsimenetelmä esitellään lähiaikoina laajasti
Kauniisti maisemaan istuva rakennustapa on taloudellinen rakentaa ja sen lämmöneristyskyky on parempi, kuin perinteisessä hirsirakentamisessa.
Jukka Kivipelto kehitteli menetelmän, kun hän mietti mökkisaunan tekemistä. Kivipelto kertoo kuulleensa vasta jälkeenpäin, kun hän oli ensimmäisen saunamökkinsä rakentanut lapehirsimenetelmällä, että menetelmää on käytetty Jenkeissä pitkään.
Löysimme myös toisen pitkäaikaisen osaajan, joka on yrittänyt lanseerata lapehirsirakentamista 30 vuotta Suomeen.
Lapehirsirakentaminen esitellään laajemmin seuraavassa rakennusteema-artikkelissamme lähiaikoina.
Ei kommentteja