Kylväminen omilla koneilla ei ole jokaiselle perusteltua. Rahtikylväjä on ainakin taskulaskimella helppo perusteella. Itse työ tulee usein hoidettua paljon tehokkaammin kuin omatoimisesti.
Rahtikylvö kannattaa tekijälle ja teettäjälle, jos se on ammattimaista.
Lähden 10 hehtaarin lohkolle kuvaamaan, kun Jussi Valkama kylvää. Aikaa ei kulunut tuntiakaan, kun mies oli jo seuraavalla lohkolla. Sekin tuli valmiiksi. Sitten alkoi sataa.
”Vetinen sadekevät on koetellut”, Valkama sanoo. ”Mutta homma on pelannut. Kenelläkään ei ole hermot riekaleina.”

100 hehtaarin päiväsaavutus on nostettavissa 150:een, mutta se vaatii asioiden säätämistä kohdilleen. Yhdeksän metrin työleveys ja 20 km/h ajovauhti takaavat yli 10 hehtaarin tuntisaavutuksen.
Rahtikylväjä ei stressaa, menohaluja riittää
Kevät ollut monelle piste I:n päälle. Ensin on talvi mennyt tukisotkuja murehtiessa, sitten märkä kevät on lyönyt kynsille koko maassa.
”Olen miettinyt kylvösesongin pitkittämistä laajentamalla reviiriä. 1000 hehtaaria olisi mahdollista vaikka tuplata, jos työt aloittaa etelästä ja lopettaa pohjoiseen”, Valkama tuumaa.
”Vaikka tämä kevät on sujunut hyvin kaikesta huolimatta, niin pitää taas muistaa, että viime kevään kaltaisia olosuhteita ei ole aina.”
Menohaluja Jussilla riittää. Urakoijan kannattaa tarututtaa asiakkaisiinsa positiivista energiaa, eikä ruokkia ruikutusta.
Rauhallisen oloinen nuorimies ottaa iisisti valitsemallaan uralla.

Kun Valkama puhuu työpäivästä, se ei tarkoita kahdeksaa tuntia. ”Kellonympärystä on ok”, Jussi tuumaa. Mies lähtee matkaan tukevalla aamiaisella, vedellä ja hedelmillä jatketaan loppu vuorokausi.
Tarkkaa tehokylvöä
Valkaman isän, Hannun, 2000-luvun alkupuolella aloittama rahtikylvö siunaantui Jussille sukupolven vaihdon yhteydessä vuonna 2009.
Kylvökoneina on ollut aluksi 3-metrinen, sitten 4-metrinen, myöhemmin kaksi 4-metristä. Sitten Jussi hankki käytettynä 6-metrisen Horschin puhallinkoneen, joka vaihtui täksi kevääksi 9-metriseen.
Muutaman sadan hehtaarin turvealueiden kylvöt sanelivat työleveyttä.
”20 metrin peltolohko kylvetään tällä mennen tullen valmiiksi”, Jussi sanoo.
Kylvövauhti on parhaimmillaan 2o km/h.
Horcshin tekniikka ja ominaisuudet saavat Jussi Valkamalta kiitosta. Kiertokokeet ja säädöt ovat helpot ja tarkat käyttää.
Valmistajalla ei ole tarjota suurimpiin koneisiin piensiemenlaitetta. Nurmisiemenet kylvetään Nordmillsin APV:lla. Hydraulisella puhaltimella varustettu kylvöyksiköt jakavat siemenet eteenpäin kuljettajan näkökenttään takana tulevien pyörien tallottavaksi.

Nordmills APV -piensiemenkylvöyksikkö istuu hyvin ison koneen aisalle. APV on mielenkiintoinen laite. Se soveltuu mallista riippuen kaikille siemenille. Lisävarusteita riittää GPS-ohjauksesta elektroniseen valvontaan saakka.
Isot koneet, pienet käyttökulut
Iso kone syö paljon polttoainetta. Keskikulutus on muutaman mittauksen keskiarvoksi on antanut 4,3 litraa hehtaarilta. Tuhannen hehtaarin polttoainemenekki on siis 4 300 litraa.
”Tänä keväänä on ollut vedättävät olosuhteet ja kulutusmittari näyttää välillä isoja lukemia”, Valkama naurahtaa toukomiehen karheudella.
Horschia vedetään New Holland TG 285 Supersteerillä. Voimaa on kutitettu liki 400 hevosvoimaa. Kotona odottaa toinen samanlainen varakoneena. Työ ei saa rikkoon keskeytyä.
”Kääntyvä etuakseli ei puske, vaikka traktori kääntyy notkeasti. Kylvökoneen sisin pyörä kääntyy paikallaan”, Valkama tuumaa.
Mies on nyt kartoittamassa telatraktorin etuja. Hän epäilee sen soveltuvan hyvin kylvämiseen, eikä turvenevallakaan teloista ainakaan haittaa ole.
Vanhoja asiakkuussuhteita
Tänä keväänä kylväjä on joutunut tekemään paljon poikkeuksia. Huhtikuun loppupuolella aloitetut kylvöt ovat kesäkuun alkupäivinä päättymässä.
”Monet ymmärtävät, että joskus kylvöt venyvät kesäkuulle”, Valkama toteaa.
Suuri osa asiakkaista on samoja vuosien takaisia. Kylvöalat ovat lisääntyneet tilakokojen radikaalisti kasvaessa. Valkama sanoo tuntevansa asiakkaansa hyvin.
”Tiedän aika hyvin, missä järjestyksessä kukin haluaa siementä maahan.”
Jos 100 hehtaarin kylväminen maksaa esimerkiksi 6 000 euroa, moni miettii, kannattaako omaan kalustoon satsata. Kalustohankinnan lisäksi maksettavaksi tulee muuttuvia kuluja rahtikylväjän laskun verran.
Monen tilan pellot kylvetään päivässä, kun lannat on ensin levitetty ja pellot muokattu. Asiakkaat osaavat jo valmistella tarpeeksi suuria aloja tehokylvöä varten. Tien päällä kuluu silti helposti isoja kilometrimääriä päivän mittaan.
”Vaikka kevät on märkä, syksy ratkaisee.”
Jussi Valkaman kevät on kiireinen. Omilla turvenevoilla aloitetaan kylvöaikaan palaturpeen nostoa.
”Teeveetä en keväällä katsele.”
Julkaistu 3.6.2015
Ei kommentteja