Nykyaikaiset työkoneet kaipaavat traktorilta hydrauliikkaliittimiä aiempaa enemmän. Vanhatkin traktorit ovat helppoja ja suhteellisen edullisia päivittää tämän päivän vaatimuksiin. Pikaliitinparin lisääminen ei ole poppakonsti, eikä edes kallista.
Jos hydrauliikkaa lisätään asentamalla uusi lisälohko, se saattaa lämmittää öljyä ja kuristaa virtausta. Uuden lohkon asentaminen on myös isompi ja sitä kautta kalliimpi projekti. On kuitenkin olemassa vaihtoehto: jos hydrauliikan lohkot loppuvat kesken, voidaan määrää lisätä asentamalla kuusitieventtiili vanhan lohkon rinnalle siten, ettei alkuperäistä hydraulijärjestelmää muuteta.
Asennus pikaliitinparin rinnalle
Lisähydrauliikka asennetaan vanhan pikaliitinparin rinnalle öljyletkujen tai -putkien väliin. Sähköt vedetään kuusitieventtiileistä hyttiin painonapille, jolla valitaan käytettävät lohkot.
Kuusitieventtiili on yksi tavallisimmista hydrauliventtiileistä. Sillä ohjataan virtausta kahden eri pikaliitinparin välillä. Kuusireikäiseen venttiilin kahteen reikään tulee ohjauspaine traktorin painepuolelta. Öljynvirtausta ohjataan sähköisesti jousikuormitteisella, yksitoimisella karalla jommalle kummalle lohkolle.
Sähkönappia painettaessa paine ohjautuu lisäpikaliitinparille. Jos sähkönappia ei käytetä, jousikuormitus pitää virtauksen alkuperäisessä venttiilissä.

Nykytraktorinkin hydrauliikkaan tarvitaan lisää lohkoja. Fendt 720:een on lisätty lietekärryn toimintoja varten lisää lohkoja kuusitieventtiilillä. Kyseessä on valistuneen isännän, Pentti Pusan, omana työnään tekemä muutos. Sähköinen ohjaus ohjaamosta on toteutettu halpisosalla, joka toimii.
Lisähydrauliikka helppo päivitää vanhaan traktoriin
Erityisesti vanhemmissa traktoreissa, joissa on kaksi kaksitoimista lohkoa, on lohkot helppo päivittää neljäksi kaksitoimiseksi. Jos kyseessä on vielä vanhempi traktori, jossa on yksiparinen lohko, saadaan se tuplattua.
Miinuksena on, että kaikkia lohkoja ei voida käyttää yhtä aikaa. Positiivista on puolestaan se, ettei letkuja tarvitse repiä irti ja vaihdella kesken töiden. Uusiinkin traktorihin, kuten keuruulaisen Pentti Pusan Fendt Vario 720 tarvitsi lietevaunun monipuoliseen hydrauliikkaan lisää lohkoja.
Lietevaunun tarpeiden lisäksi tarviittiin hydrauiikkaa myös täyttöpuomille.
Sähkölohkojen korjaaminen on edullista
Pimentyneiden sähkölohkojen uusiminen maksaa helposti 400 euroa kappale ilman asennusta. Kuusitieventtiilillä varustetun lohkon korjaus maksaa tonnin verran.
”Asennukseen kuluu kolme neljä tuntia, jos joudutaan menemään syvälle hytin alle”, kertoo Juha Mäkelä Pohjanmaan teollisuuspalvelu PTP Oy:stä.
Lisätoimintoja kuormaimeen
Sähköisillä lisäventtiileillä voidaan monipuolistaa kuormaimeen lisätoimintoja. Esimerkiksi Volvo 120 E -pyöräkuormaajan aisoihin on asennettu lisähydrauliikka. Sen avulla saatiin kaksi lisätoimintoa, jotka toimivat kauhan käännön liikkeellä vivun juureen asennettua kytkintä painamalla.
Etukuormaimessa kauhan lukitus tai muu toiminto on mukava bonus, jonka lisähydrauliikka mahdollistaa. Volvon asennus maksoi tarvikkeineen 3 500 euroa plus päivän sähkötyöt.
Ulkomailta tuoduissa pyöräkuormaajissa niukalti hydrauliikkaa
Volvo tuli Saksasta, jossa se oli toiminut vain lastaajana hiekkamontulla. Siinä ei ollut mitään muita toimintoja kuin kauhan nosto ja kääntö. Työnä lisähydrauliikan asennus oli jo isompi homma, sillä koneeseen asennettiin erillinen lohko lisähydrauliikalle. Pelkkä venttiilipöytä maksoi 1 500 euroa.
”Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun ulkomailta hommaa koneita. Siellä pyöräkuormaajat eivät ole kovin usein maatalouskäytössä”, sanoo Juha Mäkelä.
Kaivinkoneissakin on monissa maissa pelkkä tappikiinnitys kauhoissa. Lisähydrauliikka on usein tarpeen luiskakauhoissa ja rototilteissä.
Mäkelä on asentanut useisiin kaivinkoneisiin lisähydrauliikkaa kauhan kääntöön ja kantoharojen toiminnoille.
Hydrauliikka saadaan toimimaan yhtä aikaa sarjaliitäntänipalla
Jos etunostolaite käyttää pelkästään takalohkojen hydrauliikkaa, on kaksi takalohkoa poissa muusta käytöstä. Tämä on joskus etukuormainkäytön ongelma, joka on korjattavissa muutoksin.
”Valtra 8300:ssa etunostolaitteen hydrauliasennus saatiin toimimaan yhtä aikaa takahydrauliikan kanssa, kun venttiilipöytään asennettiin puolituumainen kaksikarainen sarjaliitäntänippa”, kertoo Mäkelä.
”Vain mielikuvitus on rajana. Lisähydrauliikalla saadaan lisätoimintoja miltei rajattomasti.”
Ei kommentteja