Mavin tiedotteen mukaan viljelijät voivat palauttaa päätukihakemuksen Vipu-palvelun sähköisessä asioinnissa 9.5. lähtien.
Sähköinen kaksivaiheinen tukihaku alkaa kun peruslohkomuutokset ja kasvulohkotietojen ilmoittaminen avautuvat 14.4 Vipu-palvelussa.
Kysyimme miksi tukihaku on kaksivaiheinen, miksi tukihaku ei aukea samalla kun Vipu aukeaa?
Kaksivaiheinen tukihaku
Jani Alkava Mavista kertoo monivaiheisista syistä, miksi tukihaku on kaksivaiheinen. ”Tukihaku on kaksivaiheinen, koska haluttiin että lohkokirjaukset voidaan tehdä jo ennemmin. Meillä on vielä paljon töitä järjestelmän kehittämisen kanssa.”
Alkava sanoo, että jos jos tukivaihe olisi yksivaiheinen, avattaisiin lohkotiedot ja hakemusten tallentaminen vasta 9.5., joka on nyt hakemusten, Vipu-neuvojan ja tietojen lähettämisen avausaikataulu. Nyt voidaan lohkolomakkeita täyttää 14.4. alkaen.
Pysyvä nurmi -määritelmä on nyt geospatiaalinen
Järjestelmässä on viilaamista sekä järjestelmän puolella että sisällöllisissä asioissa. Alkava sanoo, että pysyvä nurmi oli viime vuonna viherryttämiseen liittyvä käsite, joka kasvulohkojen monivuotisen nurmiviljelyn ilmoittamisen pohjalta muodostettiin peruslohkoon, tai sen osaan. Nyt vuonna 2016 tämä muodostaa tiettyjä rajoitteita kytkettynä muun muassa ympäristökorvaukseen, sillä näille pinta-aloille ei voi ilmoittaa viherlannoitusnurmea tai luonnonhoitopeltoa.
Pysyvien nurmien määräytyminen pohjaa jatkossakin viljelijän piirtämiin kasvulohkoihin, joko koko peruslohkona, tai viljelyn mukaan useampana kasvulohkona. Alkava puhuu termistä geospatiaalinen, paikkatietoon perustuva.
Paikkatietoon perustuva termi tarkoittaa sitä että pysyvän nurmen pinta-ala käsitellään kartalla. ”Myös karttalohkojen piirtämiseen halutaan helpotusta.”
Rajat elävät, jolloin karttatasojen perusteella tulee eroja. Pysyvän nurmen pinta-aloja määritellään vuosittain uudelleen verraten 2015 alkaen ilmoitettua viljelyaluetta ja ilmoitettua kasvia. Pysyvän nurmen pinta-ala määritellään nyt siis uudelleen karttatietoon pohjautuen.
1 Kommentti
Pykälät saatu jo niin monimutkaisiksi, ettei tietokonejärjestelmiä saada taipumaan mukana… Ja kuinka paljon rahaa ja resursseja tämän järjettömän järjestelmän kehittämiseen menee?