Pihalla juoksee viisivuotias Elias. Hän näyttää että tuosta ovesta tupaan. Kuusiviikkoinen vauva ei vielä maatilataloudesta piittaa. Murtola hamppufarmi on tulevaisuden kehittyvä omaa polkuaan kulkeva maatila.
Sisällä Virve ja Ville Virtanen ottavat asiakkaita vastaan. Tänään 10. syyskuuta on joka puolella Suomea maatilojen valtakunnallinen osta tilalta -päivä. Asiakkaita piipahtelee tasaiseen tahtiin myymälässä vaikka mainostettu ei ole.
Neljä vuotta sitten aloitettu hampunviljely on kehitystyön alla. Koko ajan kehitetään jotain uutta markkinoille.
Virtaset uskovat että jos markkinoita ei ole, ne pitää luoda. Hamppufarmi ei ole Suomessa aivan tavallinen maatila.

Hamppu kuvassa on puitavaa arviolta kahden viikon päästä. 70-80 prosenttia siemenistä pitää olla ruskeita. Kun linnut saapuvat pellolle ruokailemaan, on puinnilla tulipalokiirus.
Kun tavanomainen viljely ei riitä
Murtola farmi on 150 hehtaarin maatila, jolla kasvaa pääosin normaaleja viljoja. Luonnonmukaisessa viljelyssä on paljon siementuotantoa.
Apilasiemenkasvusto näyttää sakealta. Luomuun se sopii erinomaisesti viherlannoituskasvina.
Tulevaisuuden suunnitelmissa on vähentää nrmaalien viljojen viljelyä. Siirtyminen asteittaittain öljykasveihin ja valkuaiskasveihin on vahvasti mielessä.
”Valkolupiinin viljely on ollut mielessä”, Ville Virtanen sanoo.
Tilalla pyritään pois tavanomaisesta, mikä vaati rohkeutta ja kokeilunhalua. Sitä tuntuu pariskunnalla riittävän.
Tulevaisuus pitää rakentaa itse.

Murtola farmi osaa nettimarkkinoinnin ja nettimaailman salat. Netti on pienyrittäjälle loistava mahdollisuus.
Hampunviljely on erikoisviljelyä kantapään kautta
Hampunviljely koki kolauksen taas tänä vuonna kun yhden illan aikana kasvun alkuvaiheessa tuli 100 milliä vettä.
”Nyt tiedetään että kasvi ei tykkää uimisesta”, Ville hörähtää. Pelto on suurelta osin kitukasvuista.
Parimetriseksi kasvava öljyhamppu on lyhyempää kuin tunnetumpi kuituhamppu, joka kasvaa kolmimetriseksi metsäksi.
Satoa kasvi tuottaa hyvänä vuonna 700 – 800 kiloa, parhaimmillaan tonnin hehtaarilta. Satotaso on aina suuri arvoitus.
”Luonto pitää huolen omalla tavallaan, mutta viljelijä voi pilata sadon kuivaamalla liian kuumassa tai kierrättämällä siemeniä kuivurissa liian nopeasti”, Ville kertoo. ”Elevaattori kuorii siemenet jos niitä kierrättää lialla vauhdilla.”
Oikea kuivauslämpötila on vain 40 asteen tietämillä.
Kasvi on helppo viljellä. Typpeä se tarvitsee 70-80 kiloa, kasvinsuojelusta vastaa tiheä ja kattava kasvusto.
Tänä vuonna tosin aukkoja kasvustossa piisaa.

Virve on miehensä Villen kanssa täysillä markkinoinnissa mukana, vaikka lapset ovat vasta lapsukaisia.
Hamppufarmi tuottaa uusia tuotteita joka vuosi
Hampusta on Murtolan hamppufarmilla jalostettu puolisen tusinaa. Suosituin on herkullinen hamppusnacks.
Tuotekehittely ja koneet ovat vaatineet isoja rahallisen panostuksia, mutta ne eivät ole ison traktorin hankintaa kalliimpia.
Ja ne vievät liiketoimintaa eteenpäin, toisin kuin useilla tiloilla traktorin hankinta.
Hamppusnacks on herkullista naposteltavaa ja paljon sipsejä terveellisempää.

Hamppusnacks korvaa epäterveelisemmät sipsit.
Markkinointi vaatii uskallusta
Murtola Farmi myy tuotteitaan 140 kauppaan ympäri Suomea.
Omalla tilalla on noin 25 hehtaaria. Lisäksi sopimusviljelyä on noin 150 hehtaarin alalla. Kaikki toiminnasta saatu tuotto on pantu kaikki markkinointiin ja tuotekehittelyyn. ”Palkkaa ei ole itselle maksettu”, Ville sanoo.
Näkyvyyttä on haettu kolmen vuoden aikana kiertelemällä messuja ja tapahtumia. Ville kertoo että asiakaskäyntejä tehtiin vain alkuaikoina. Markkinointi ei ole aivan helppoa. ”Aikaa ja rahaa kuluu.”
Seuraavaksi on tarkoitus käyttä ammattilaisia itsekehitettyjen etikettien ja mainosmateriaalien kehittelyyn.'”Kaikkea ei kannata itse tehdä”, Ville jatkaa. ”Jossain vaiheessa on parempi käyttää ulkopuolista osaamista.”
Markkinointi on laaja käsite, joka vaatii aivan oman osaamisensa. Ville on tämän vuoden ajan käynyt PK-yrityksille suunnattua markkinointikoulutusta.
Pelkkä kasvin kasvattaminen ei riitä, jos halutaan tuotteesta oikea hinta.
Ei kommentteja