Ruokamaakunta Etelä-Pohjanmaa järjesti yllätyksen: Ensi kesän Farmari-näyttelyssä pientuottajilta on kielletty ruuan myyminen näyttelyvieraille.
Näyttelyn tiedotteessa lukee:
Fazer hoitaa Farmarin 2017 näyttelyalueella kaikki kahvila- ravintolapalvelut sekä muut ruokamyyntipisteet. ProAgria Etelä-Pohjanmaa ry ja Fazer Food Services ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen koskien Farmari 2017 -maatalousnäyttelyalueen catering-palveluja. Näyttelyalueelle rakennetaan monipuolinen valikoima ravintoloita ja kahviloita.
Farmari 2017 catering-palvelujen tuottajaksi haettiin vahvaa kotimaista toimijaa. Näyttelyalueen ravintoloiden ja kahviloiden konsepteissa painotetaan kotimaisia raaka-aineita ja suositaan mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita.
Pientuottajilla mietinnässä oma ruoka-alue
”Tämä merkkaa sitä että sinne ei tule yhtään ketään, ei perunasipsin myyjiä, ei yhtään ketään” Jussi Harju Laidunhereford-yrittäjä sanoo.
”Mihinkä se näyttelyalue rajataan. Pitääkö myyntipisteet saada näyttelyalueen ulkopuolelle.” Harjulla on mietinnässä oma alue näyttelyn ulkopuolella, jos vain kaikki pientuottajat saataisiin mukaan.
Farmarissa noin 100 000 näyttelyvieraan ruokkiminen olisi suuri mahdollisuus pientuottajille saada tuotteitaan kaupaksi. ”Yksi tällainen iso näyttely on iso tulonlähde pienelle tuottajalle, sillä maksettaisiin monta monta laskua pois”, Harju jatkaa.
Harju odotti Farmari-näyttelyä, koska viimeksi heillä sai olla omaa myyntiä. ”Paitsi että silloin piti olla kaksi henkilökuntaa kun oli sellainen oma sääntö että suuhun pantavaa ruokaa ja mukaan otettavaa ei saanut myydä samassa pisteessä.”
”ProAgria Etelä-Pohjanmaa ei ole näyttelyjärjestäjänä tainnut ymmärtää että ylikansallinen Fazer herättää meissä nyt aika suuria tunteita.”
”Me ruuan pientuottajat viedään nurkkaan Farmarissa sekä myös Sarka-messuilla. Me emme saa myydä ihmisille ruokaa.”
Pientuottajille sallitaan ainoastaan ruuan myynti pakasteina tai purkitettuina mukaan.
”Meidät on ajettu nyt taas jonnekin nurkkaan”, puhisee Harju.
ProAgria vastaa: Ravintolainfra vaatii volyymia
Perusajatus on näyttelynjohtaja Hannu Haapalan mukaan että omaa työtä käytetään vähemmän ruokahuoltoon, enemmän näyttelyn organisointiin. ”ProAgria on ProAgria.”
Henri Honkala näyttelypäällikkö:
”Pientuottajat saavat viedä kotiiin vietäväksi mutta ei paikalla syötäväksi. Meillä on ollut sama periaate kun olemme ravintolatoimintaa itse tehneet.
Farmarissa syödään toki kotimaista ruokaa. Kotia vietäväksi on myyntiä erillisessä lähiruokaosastossa, jotta saataisiin maakunnan pientuottajat liikkeelle.
Tämä ei muuta mitään toimintaperiaatteita.
Tekeminen maksaa niin paljon että pitää saada iso volyymi, jotta se ei tuottaisi tappiota. Fazer on edellyttänyt monopolia, joka on aikaisemmin pidetty itsellämme.
Kaikki on ennallaan, paitsi että emme itse tee vaan siinä on toinen osapuoli.”
Toimittajalta
Ruokamaakunta olisi voinut ottaa ruuan pientuottajat mukaan neuvottelupöytään
Proagria Etelä-Pohjanmaa ei ole varmaan tarkoittanut mitään pahaa kun se teki sopimuksen ruokahuollosta Fazerin kanssa. Se oli ilmeisesti käytännön sanelemaa.
Mutta sopimus kielii asenteesta mikä meillä Suomessa vielä on. Ruoka pitää myydä volyymilla, mikä tarkoittaa bulkkia. Kuluttajien asenteet ovat kuitenkin muuttumassa lähiruuan suuntaan.
Toivotaan että asiasta käydään hedelmällistä keskustelua, muuten pientuottajat ovat aina takarivissä. Maailmassa myytävästä ruuasta 80 prosenttia tulee pientuottajilta, mutta ei pitkään aikaan vielä Suomessa.
Ruuan pientuottajat voitaisiin ottaa mukaan neuvottelupöytiin, heillä on asennetta ja luovuutta, joka usein puuttuu isoilta organisaatioilta.
http://www.farmari.net/content/naytteilleasettajaehdot-ja-hinnasto
1 Kommentti
Paikallisten maa- ja kotitalousnaisten köökkimonopolin myyminen Fazerille pitää hyvin koossa olemassa olevia rakenteita. Pitäähän osakesalkusta huolehtia, olis aivan pirua jos mainion markkinapaika tuotot valuisivat suoraan makoisaan maakuntaan.
Myittekö vielä halvalla?