Maaseutumedia
facebook twitter rss
  • Etusivu
  • Aihealueet
    • Arkistosta nostettua
    • Bioenergia
    • Biotalous
    • Eläinsuojelulaki
    • Eläinten ruokinta
    • Erikoiskasvit
    • GIF – kuva-animaatio
    • Halpuutus
    • Hevoset
    • Hullu juttu
    • Huolto
    • Hyvinvointi
    • Ite-Taide
    • Karjatalous
    • Klubi-artikkeli
    • Kolumni
    • Konekauppa
    • Konekilleri
    • Kotieläintalous
    • Koulutus
    • Kulttuuri
    • Kuvareportaasi
    • Lukijablogi
    • Lähiruoka
    • Luomu
    • Luonnonsuojelu
    • Lyhyet erikoiset
    • Maaseudun nuoret
    • Maaseudun palvelut
    • Maaseudun persoona
    • MaaseutuMedia suosittelee
    • Maatalouden naiset
    • Mainos
    • Metsä
    • Murresanakirja
    • Muut lehdet
    • Pakina
    • Peltoviljely
    • Pienet erikoiset
    • Pääkirjoitus
    • Rakentaminen
    • Ruoka
    • Talous
    • Tapahtumat
    • Tekniikka
    • Ulkomaat
    • Urakointi
    • Uutiset
    • Uutispommi
    • Vieraskolumni
    • Viljelytuet 2015
    • Viranomaistarkastukset
    • Wanha talo
    • Wanhat koneet
    • Ympäristönsuojelu
    • Yritysblogi
  • Arkisto
  • MaaseutuMedia on maaseudun äänenkannattaja
  • Yhteystiedot
  • Klubi
    • Liity Klubin jäseneksi
    • Klubi-artikkelit
  • Kirjaudu sisään
Uutispommi 1

Farmari 2017 — Syrjiikö ruokamaakunta pientuottajia?

Hannu Koivisto · 15.11.2016

Ruokamaakunta Etelä-Pohjanmaa järjesti yllätyksen: Ensi kesän Farmari-näyttelyssä pientuottajilta on kielletty ruuan myyminen näyttelyvieraille.

Näyttelyn tiedotteessa lukee:

Fazer hoitaa Farmarin 2017 näyttelyalueella kaikki kahvila- ravintolapalvelut sekä muut ruokamyyntipisteet. ProAgria Etelä-Pohjanmaa ry ja Fazer Food Services ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen koskien Farmari 2017 -maatalousnäyttelyalueen catering-palveluja. Näyttelyalueelle rakennetaan monipuolinen valikoima ravintoloita ja kahviloita.

Farmari 2017 catering-palvelujen tuottajaksi haettiin vahvaa kotimaista toimijaa. Näyttelyalueen ravintoloiden ja kahviloiden konsepteissa painotetaan kotimaisia raaka-aineita ja suositaan mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita.

Pientuottajilla mietinnässä oma ruoka-alue

”Tämä merkkaa sitä että sinne ei tule yhtään ketään, ei perunasipsin myyjiä, ei yhtään ketään” Jussi Harju Laidunhereford-yrittäjä sanoo.

”Mihinkä se näyttelyalue rajataan. Pitääkö myyntipisteet saada näyttelyalueen ulkopuolelle.” Harjulla on mietinnässä oma alue näyttelyn ulkopuolella, jos vain kaikki pientuottajat saataisiin mukaan.

Farmarissa noin 100 000 näyttelyvieraan ruokkiminen olisi suuri mahdollisuus pientuottajille saada tuotteitaan kaupaksi. ”Yksi tällainen iso näyttely on iso tulonlähde pienelle tuottajalle, sillä maksettaisiin monta monta laskua pois”, Harju jatkaa.

Harju odotti Farmari-näyttelyä, koska viimeksi heillä sai olla omaa myyntiä. ”Paitsi että silloin piti olla kaksi henkilökuntaa kun oli sellainen oma sääntö että suuhun pantavaa ruokaa ja mukaan otettavaa ei saanut myydä samassa pisteessä.”

”ProAgria Etelä-Pohjanmaa ei ole näyttelyjärjestäjänä tainnut ymmärtää että ylikansallinen Fazer herättää meissä nyt aika suuria tunteita.”

”Me ruuan pientuottajat viedään nurkkaan Farmarissa sekä myös Sarka-messuilla. Me emme saa myydä ihmisille ruokaa.”

Pientuottajille sallitaan ainoastaan ruuan myynti pakasteina tai purkitettuina mukaan.

”Meidät on ajettu nyt taas jonnekin nurkkaan”, puhisee Harju.

ProAgria vastaa: Ravintolainfra vaatii volyymia

Perusajatus on näyttelynjohtaja Hannu Haapalan mukaan että omaa työtä käytetään vähemmän ruokahuoltoon, enemmän näyttelyn organisointiin. ”ProAgria on ProAgria.”

Henri Honkala näyttelypäällikkö:

”Pientuottajat saavat viedä kotiiin vietäväksi mutta ei paikalla syötäväksi. Meillä on ollut sama periaate kun olemme ravintolatoimintaa itse tehneet.

Farmarissa syödään toki kotimaista ruokaa. Kotia vietäväksi on myyntiä erillisessä lähiruokaosastossa, jotta saataisiin maakunnan pientuottajat liikkeelle.

Tämä ei muuta mitään toimintaperiaatteita.

Tekeminen maksaa niin paljon että pitää saada iso volyymi, jotta se ei tuottaisi tappiota. Fazer on edellyttänyt monopolia,  joka on aikaisemmin pidetty itsellämme.

Kaikki on ennallaan, paitsi että emme itse tee vaan siinä on toinen osapuoli.”


 

Toimittajalta

Ruokamaakunta olisi voinut ottaa ruuan pientuottajat mukaan neuvottelupöytään

Proagria Etelä-Pohjanmaa ei ole varmaan tarkoittanut mitään pahaa kun se teki sopimuksen ruokahuollosta Fazerin kanssa. Se oli ilmeisesti käytännön sanelemaa.

Mutta sopimus kielii asenteesta mikä meillä Suomessa vielä on. Ruoka pitää myydä volyymilla, mikä tarkoittaa bulkkia. Kuluttajien asenteet ovat kuitenkin muuttumassa lähiruuan suuntaan.

Toivotaan että asiasta käydään hedelmällistä keskustelua, muuten pientuottajat ovat aina takarivissä. Maailmassa myytävästä ruuasta 80 prosenttia tulee pientuottajilta, mutta ei pitkään aikaan vielä Suomessa.

Ruuan pientuottajat voitaisiin ottaa mukaan neuvottelupöytiin, heillä on asennetta ja luovuutta, joka usein puuttuu isoilta organisaatioilta.

 

http://www.farmari.net/content/naytteilleasettajaehdot-ja-hinnasto

 

 

Farmari 2017LaidunherefordRuokamaakuntaRuuan pientuottajat

Hannu Koivisto

Voisit tykätä myös näistä

  • Uutispommi

    Olkiluoto 2 aitauksen sisällä monta tikittävää pommia — Typpibisnes syrjäyttää turvallisuuden?

  • Luonnonsuojelu

    Merimetsojen suojelu ei perustu lakiin eikä direktiiviin — ministerin asema vaakalaudalla?

  • Uutispommi

    Konekilleri kansainvälistyi — DLG ja Konekilleri löivät hynttyyt yhteen

1 Kommentti

  • Matti Kallio kommentoi: 15.11.2016 klo 11:17

    Paikallisten maa- ja kotitalousnaisten köökkimonopolin myyminen Fazerille pitää hyvin koossa olemassa olevia rakenteita. Pitäähän osakesalkusta huolehtia, olis aivan pirua jos mainion markkinapaika tuotot valuisivat suoraan makoisaan maakuntaan.

    Myittekö vielä halvalla?

    Vastaa

Vastaa Peruuta

MaaseutuMedia suosittelee

  • Eläinsuojeluvalvonta – miten varautua?

    9.1.2021
  • Absurdi eläinvalvontatuomio — ehdollista vankeutta ja 300 000 euron menetykset

    3.10.2020
  • Elämäni farmarina — maajussin testamentti

    22.8.2020
  • Vapaaporsitus yllätti positiivisesti: 33 vieroitettua porsasta vuodessa — Mieluummin virikkeitä kuin antibiootteja

    26.6.2020
  • Sianlihan tuottajahinta saa Saksassa tukea

    5.4.2020
  • Antti, nuori sikafarmari teki uuden sikalan

    9.1.2020
  • Young Village folk — Uusi dokumenttisarja nuorista farmareista

    8.11.2017
  • Artikkelikommentit täydentävät artikkelin sisältöä

    30.11.2015
  • Suosituimmat
  • Valehteleeko eläinkuva?

    23.8.2017
  • Kaukasiankoira on laumanvartija, jota susikin pelkää

    15.2.2015
  • Kaksi turverekkakuormaa vastaa 800 tuulivoimalan sähköntuotantoa yön yhden tunnin aikana

    18.1.2021
  • Sikakuvat voi tehdä kahdella tavalla

    16.12.2014
  • Suomalaisprofessoreiden tutkimusraportti toteaa IPCC:n raportin täysin virheelliseksi

    9.8.2019
  • Raimo vastamäki says: Uusiutuvaa energiaa totta on .ja sitä pitää hyödyntää eikä turvautua tuont...
  • Marjatta koivisto says: Kyllä...
  • Pauli Walden says: Tottakai turve on uusiutuva. En hyväksy arpajaisia joka tuhoaa monen elinkeino...
  • totuus MTK:n avuista says: Kerran yritin MTK:n lakimies M. Tweriniltä kysyä vain pintapuolista neuvoa mit...
  • Jukka Jänisoja says: Turve takaisin energiatuotantoon....
Mavi Pysyvä nurmi luomu Maaseutumedia MTK Maataloustuet Mikko Hakola traktori Afrikkalainen sikarutto Eero Vilokki Konekilleri GMO Eläinsuojelulaki Veikko Tuominen Sika Timo Äijö maatalous Sikala

SEURAA FACEBOOKISSA

Tagit

Afrikkalainen sikarutto Eero Vilokki Eläinsuojelulaki GMO Konekilleri luomu Maaseutumedia Maataloustuet Mavi Mikko Hakola MTK Pysyvä nurmi traktori Veikko Tuominen

© MAASEUTUMEDIA