Maaseutumedia sai kysymyksiä kiskolaisilta farmareilta, syyllistyikö MTK:n säätiö sisäpiirikauppaan.
MTK:n säätiö ja MTK:n ympäristöjohtajan, Liisa Pietolan puoliso ostivat Hongiston kartanon Kiskosta, Varsinais-Suomesta. MT uutisoi aluksi Honkolan kartanosta.
Yhteistarjous säätiön kanssa on herättänyt hälyä paikallisten viljelijöiden keskuudessa. ”Kyse on etiikasta ja moraalista”, kertoo eräs viljelijä.
Oleellinen ongelma on, että MTK:n säätiö ja MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietolan puoliso tekivät yhteistarjouksen, joka näyttää sisä- ja lähipiirijärjestelyltä.
Pakkohuutokauppa
Säätiö sai huutokaupassa 350 hehtaaria metsää ja Kyösti Pietola, MTK:n ympäristöjohtajan, Liisa Pietolan puoliso 29,5 hehtaaria peltoa ja reilu sata hehtaaria metsää, sekä suuren määrän huonokuntoisia talousrakennuksia.
Hongiston kartanon kauppahinta on Maaseutumedian tiedon mukaan 2 223 000 euroa. Kuivuri ja pieni omakotitalo myytiin erikseen 99 700 eurolla Kyösti Pietolalle.
Hinnat lienevät ainakin markkinatasolla, joten Pietola ei ole saanut merkittävää taloudellista hyötyä, mutta hän sai mahdollisuuden ostaa maata toisten nenän edestä.
MTK:n säätiö — läheinen kytkös MTK:n sisäpiiriin
MTK:n säätiössä ovat puheenjohtajana Esa Härmälä ja varapuheenjohtajana Juha Marttila.
”Tällä järjestelyllä pelattiin paikalliset viljelijät ulkopuolelle peltokaupassa”, eräs paikallinen kommentoi.
Säätiö on periaatteessa itsenäinen, mutta sen tuotoilla rahoitetaan MTK:n toimintaa. MTK:n valtuuskunta siunaa säätiön hallintoneuvoston esityksen hallituksen jäseniksi. Säätiö on MTK-liittojen perustama ja siksi sen hallintoneuvostossa istuu liittojen edustajat — eli hyvin läheinen kytkös MTK:n sisäpiiriin.
Aloitimme asian selvittelyn heti kaupan jälkeen viime viikolla.
”Me katsomme, että säätiö edustaa yksityistä talonpoikaista omistusta”
Kauppa aiheutti tuottajayhdistyksissä suurta hämmennystä ja Esa Härmälä rauhoitteli tilanteesta syntyneitä laineita Maaseudun Tulevaisuudessa:
”Me katsomme, että säätiö edustaa yksityistä talonpoikaista omistusta”, täsmentää Härmälä MT:ssa.
Moraalisesti ja eettisesti näyttää ikävältä
Eräs viljelijä kertoo: ”Tilanne joka tapauksessa näyttää tosi pahalta, kun säätiö on järjestellyt ohi muiden viljelijöiden yhdelle MTK:n johtoryhmäläiselle tämän kaupan kautta merkittävän kiinteistökaupan.
Moraalisesti ja eettisesti näyttää tosi ikävältä.
Moraalisesti ja eettisesti näyttää tosi ikävältä. Paikalliset viljelijät, kun kuulivat, että säätiö on tekemässä tarjousta tilasta (eivät tienneet, että Pietola on siellä mukana), toivoivat, että säätiö voittaa kisan ja että säätiö sen jälkeen laittaa pellot ja rakennukset myyntiin, koska säätiön perusideologiaan ei kuulu omistaa peltoa. Pettymys oli suuri, kun totuus paljastui.”
Paikallinen viljelijä: ”MTK:n suosima perhemetsätalous sivuutettiin”
”Tilasta olivat kiinnostuneita useat paikalliset perhemetsätalouden edustajat, kuten maanviljelijät ja yksityiset metsäomistajat. MTK:n säätiön toimintamalli ei näytä tukevan MTK:n ajamaa perhemetsäajattelua”, kertoo lähiseudun viljelijä.
Toimittajalta
Hyväveliverkosto maan tapa
On vaikea sanoa, onko tämä kauppa sisäpiirikauppa, todennäköisesti ei. Kyseessä oli julkinen yhteistarjous.
Sen voi ainoastaan oikeus ratkaista, mutta tuskin kukaan sitä käräjille vie.
Onko tämä suomalaista hyväveliverkostoa ja rakenteellista korruptiota, vai maan tapa?
Joka tapauksessa voidaan kysyä, onko tämä suomalaista hyväveliverkostoa ja rakenteellista korruptiota. Onko tämä suomalainen uusi normaali.
Olisi mielenkiintoista nähdä, mitä MTK:n valtuuskunta asiasta päättää.
Kyse on ainakin etiikasta ja moraalista. Herkkä aihe saattaa tulla isoksi asiaksi MTK:ssa.
Suomalainen tapa on tehdä merkittäviä päätöksiä saunoissa ja kahvipöydissä. Ei siinä mitään, kunhan etiikkaja moraali säilyy.
Päivitämme artikkelia, kun saamme uutta tietoa.
Ei kommentteja