Aamuaurinko alkaa sarastaa syysaamuna ja valonsäteet osuvat kiiltävään ja huollettuun traktoriin jossa on viimeisen päälle huolletut laitteet.
Maatalon ovi aukeaa ja traktoria kohti lyllertää huonokuntoinen ja omaa hyvinvointia laiminlyövä maatilan isäntä.
Mikä pointti tässä on?
Iso maha, kiiltävä pelti
Todella monen maatilan isännät ovat todella huonokuntoisia, isomahaisia ja muutenkin loppuun palaneita yksilöitä.
Kaikki ylimääräinen energia käytetään koneiden kiillottamiseen ja laittamiseen, sen sijaan että voitaisiin keskittyä itsensä huoltamiseen ja fyysisen kunnon ylläpitämiseen.
Ateriarytmit ja ruokailutottumukset ovat retuperällä ja kahvipöydissä on aina pullaa tarjolla.
Pullalla pellolle, pullolla petiin
Syyskynnöt voivat kestää monia tunteja ja niitä tehdään kahvin ja pullan voimalla, kotiin tullessa yömyöhään ahdetaan sitten koko päivän edestä apetta vatsaan.
Onko tämä nyt turhaa yleistämistä?
Enemmänkin tämä on mielestäni yleistä. Sitten kun kuvaan lisätään vielä kuningas alkoholi, niin paletti alkaa olla jo täysin päälaellaan.
Aina iltaisin otetaan yömyssy ja pahimmassa tapauksessa tissuttelua tapahtuu pitkin viikkoa päivittäin.
Terveys kärsii, kukkaro kärsii ja pahimmassa tapauksessa emäntäkin kärsii.
Pikkuisännät uusille urille
Nyt kun suuret ikäluokat ovat siirtymässä eläkkeelle ja nuoret pikkuisännät ottavat tilat haltuun niin olisi jo aika saada vene käännettyä.
Isännille voitaisiin järjestää ilmaisia liikuntahetkiä ja liikuntaan tutustumista, myöskin heitä voisi opettaa syömään oikein, muutakin kun pelkkää kahvia ja pullaa.
Oikein syöminen ei vaadi paljoa, mutta kuitenkin antaa paljon hyvän olon muodossa ja terveyden elinpäivien lisääntyessä, jolloin maata saa vai voisiko sanoa, joutuu tonkimaan muutaman vuoden enemmän.
Siinäpä on pohtimisen arvoinen asia.
Kyseisessä tapakasvatuksessa voisi olla muutakin positiivista. Kun valitettavasta olemme mallina lapsillemme, niin huomaamatta siirrämme pahat tapamme myös jälkikasvulle, joista taas tulee isomahaisia ja huonovointisia maatilan isäntiä.
Kirjoittajat ovat SeAMK agrologiopiskelijoita jotka eivät pelkää palautetta, eikä mitään muutakaan!
Tomi Pitkäkangas, Jussi Airismäki, Santeri Knuutila sekä Sami Puska.
Artikkelikuva on MaaseutuMedian isännästä vuodelta 2005. Kuva oli kuvituksena kolumniin ”Purnutti vaivaa koviakin heppuja”.
2 Kommenttia
Ollessani lomittajana, vuonna nakki ja kirves, en muista isännistä kuin jokusen olleen isokokoisia. Se on toisaalta emännän vika, jos isäntä ei syö terveelisesti. Laittais kunnon eväät, nykyään kun on kaiken kokoisia termareita. Vaikka onhan se perinteiden vika kylläkin, kun se pulla oli merkkinä vauraasta talosta. Voihan siihen ruokatottumuksien vääryyteen olla syynä sekin, että nykyään täytyy muijan mennä vieraalle töihin, eikä päivisin ole ruokaa laittamassa kotona. Selkävikaisia varmasti, väärien nostotapojen ja työasentojen ansiosta he ovat. Voihan se olla, että nykyään kaiken koneellistamisen takia isännät ovat päässeet huonoon kuntoon. Mietin vaan, että millaisilta tiloilta nämä pojat ovat lähtöisin?? T: Maatilan tytär
Ei muijat halua enää tehdä kotohommia,Paljon arvokkaampaa on tehdä omaa uraa tonnin kuukausia liksalla ja heittää pennut päiväkotiin ja isäntä saa painaa kotona yksin mikroruuan voimalla, joillakin on työntekijä joka maksaa tilalle kolme tonnia kuussa ja ja vaimon tienesti oli tonnin eli nettotappio tilalla on kaks tonnia kuussa että muija saa toteuttaa itseään jossakin matala palkka alalla,onko tälläisessä mitään järkeä jo raamattu määrää vaimoa olemaan miehensä rinnalla.