Kun tuulivoimayhtiö haluaa vuokrata maata tuulivoimalle. Maan omistajan kannattaa perehtyä muutamaan asiaan. Maan vuokrakäytännöissä on isoja eroja. Toiset yhtiöt pyrkivät sosialisoimaan maa-alueen, toiset tekevät taloudellisesti maanomistajaa hyödyttäviä yhteistyösopimuksia.
Maanomistajat ovat ymmällään myös mahdollisista laitteistojen purkukustannuksista.
Olemme jututtaneet muutamia maanomistajia syksyn mittaan.
Kyse ei ole korvauksesta
MT kirjoitti, miten kuutamolla maanomistajat ovat tuulivoimayhtiöiden sopimusten kanssa. Tuulivoimaloille soveltuvista tuotantoalueista käydään kovaa kilpailua.
Jotkut yhtiöt puhuvat korvauksista. Kyse on kuitenkin tuulivoimayhtiön ja maanomistajan yhteistyösopimuksesta. “Tuulivoimayhtiöllä on rahaa, maanomistajalla maata”, kertoo haastateltava. Haastateltavat haluavat pysyä nimettöminä allekirjoitettujen sopimuksiensa vuoksi.
Sopimuksien ehdot kannattaa käydä tarkkaan läpi ja ymmärtää, minkälaisesta toiminnasta on kyse.
Tuulisähkön prosenttikorvaus ja takuuvuokra
Yksi tapa hyötyä maille rakennetusta tuulivoimasta on tehdä sopimus, joka takaa takuusumman silloinkin jos tuulivoima on pysähdyksissä.
Tuulisähkö maksaa ensi talvena oletettavasti 400 euroa megawatilta, muutaman prosentin korvaus saattaa olla liki sata euroa tunnissa, joka tunnilta.
Takuutalletus ja kaavoitus
Tuulivoimalalla on tietty tekninen ikä. Jos voimala puretaan, pitää tuulivoimayhtiön tehdä esimerkiksi 50 000 euron takuutalletus. Laitoksen purkaminen maksaa enemmän, mutta sen sisältämä kupari korvaa osan kustannuksista.
Yhdessä tuulivoimalassa on kuparia useita tonneja.
Kaavoituksessa tulee huomioida, että betonipohja voidaan maisemoida laittamalla mättäitä betonin päälle.
Betonin jätemaksu on 170 euro tonnilta.
Kotimaisuudella ei ole merkitystä
Tuulivoimayhtiön kotimaisuudella ei ole arvoa, koska mikään ei takaa yhtiön tai voimalan myyntiä ulkomaille.
Sillä missä sähkö tuotetaan, ei tulevaisuudessa ole merkitystä. Jos Suomi rakentaa tuulivoimaa, se voidaan myydä tulevaisuuden EU:n rahoittamilla siirtolinjoilla vaikka paremmalla spottihinnalla vaikka Italiaan.
Pohjoismainen edullinen sähkö kiinnostaa Etelä- ja Keski-Euroopassa.
Artikkelikuva Simo Rallin, alias Kari Komsin ja Jaakko Niemen voimalatyömaalta Teuvalla vuodelta 2013.
1 Kommentti
Kyllä sillä on lisäarvo, jos tuulipuiston omistajaksi on tulossa Suomeem vakiintunut toimija. Sellainen taho harvemmin haluaa menettää mainettaan olemalla “helppoheikki”. Lisäksi minulle maanomistajana on vliä sillä juttelenko suomalaisen vai ulkomaalaisen kanssa metsääni koskevassa asiassa ja minne minun mailtani alkunsa saavat yritysverot maksetaan.