Päivällä sain huhusta kiinni usealta taholta, että ruokateollisuus olisi sanonut kaupan sopimuksia irti. Toisen käden ”varmoilta tahoilta” tuli tietoa, että ainakin Atria, Snellman ja Maalaiskana olisivat sanoneet sopimukset kaupan sopimuksia irti.
HKScanin Jari Leija kommentoi viestillä: Ei pidä paikkaansa. Roland Snellman, Snellmanin lihanjalostuksen toimitusjohtajan selvensi asiaa.
Oliko huhuissa jotain perää? Ei tainnut olla, mutta jotain on tapahtumassa.
Huoltovarmuus ja suomalainen ruokatuotanto on kriisissä, mutta sitä ei vieläkään taideta tajuta, ennen kuin kaupan hyllyt ovat tyhjät.
Ruokateollisuus on avannut keskustelun kaupan kanssa
Snellmanin Roland Snellman kertoi, että jalostavan teollisuuden edustajat olivat ottaneet kaupan edustajiin yhteyttä, mutta huhuilta, että teollisuus olisi irtisanonut sopimukset, hän lyttäsi.
Tavoitteet neuvotteluissa ovat koko Suomen huoltovarmuuden turvaaminen ja koko ketjun kannattavuustason nosto.
”Tämä vaatii useita toimenpiteitä”, Rolan Snellman sanoo lyhyesti. ”Kohonnut kustannustaso pitää siirtää suoraan kuluttajalle.”
Snellmanilla on toimitusjohtajan mukaan heidän tilanteensa olevan haastava, mutta hallinnassa.
Toimittajalta
Jotain on tapahtumassa — tuottajat ovat maksaneet Venäjä-pakotteet
Venäjäpakotteet ovat lyöneet ruuantuottajan lompakkoon eniten. Kustannukset pitää siirtää kuluttajan taskulle. Muuten meillä on oikea ruokakatastrofi edessä.
Jotkut broilertuottajat ovat uhanneet, että he eivät ota enää vastaan broileriuntuvikkoja, jollei hinta nouse, jotkut lypsykarjatilalliset on uhannut teurastaa lehmänsä, ellei maidon hinta nouse vähintään kymmenen senttiä litralta.
Emakkosikalan pitäjä kertoo, että hinnan pitää nousta, tai sikalat panevat ovensa kiinni. ”Neuvottelut on käyty ja puheet pidetty”, hän sanoo. ”100 euroa per välityspossu ei piisaa. Nyt perushinta on 55 – 65 euron haarukassa.”
Sianlihan hinta pitää olla liki neljä euroa per kilo. Nyt se on 1,70 euroa.
Hinnat pitäisi myös sitoa sitoa indeksiin. Miksi on päästetty tämä asia näin pitkälle — tuottajahintojen ja kulujen suhteesta ei ole pidetty huolta.
On luotettu ruuan tuontiin, mutta se tuontiruoka taidetaan syödä jo matkalla. Suomalainen ruoka on kuluttajien suosiossa, kaupalla on nyt iso rooli jotta omaa ruokaa olisi hyllyissä jatkossakin.
Seuraamme tilannetta.
1 Kommentti
Ovet on laitettu kiinni jo viitisentoista vuotta sitten ja sellaista rahaa ei löydy,että niitä eläimien ottamisen takia avattaisiin.