Tuubikompostointi tarjoaa vaihtoehdon lannan varastointiin ja kompostointiin. Murska Biopacker tarjoaa joustavan lannankäsittelyvaihtoehdon. Se on laissa määritelty varastoksi, joka ei tarvitse ympäristölupaa.
Laite sulloo ja pakkaa kuivalannan muovituubiin. Tuubitettu lanta voidaan jättää vaikka pidempäänkin pellolle kompostoitumaan, eivätkä ravinteet haihdu.
Lannan patterointi on uuden nitraattidirektiivin mukaan edelleen sallittu työteknisistä syistä 31.1. alkaen. Kasvukauden aikana pellolle varastoitu lanta pitää levittää neljän viikon kuluessa. Talven yli patteria ei saa enää säilyttää.
Lannan varastointimääräykset kiristyvät. Uusiin lantaloihin tullee vaatimus myös katon rakentamisesta.
Biopacker on edullisempi hankinta, kuin rakentaa lantala tai laajentaa vanhaa. Voitte myös lukea artikkelin, jossa farmari pohtii lannan varastointia kaupungin kyljessä tästä.
Kompostoitava massa nostetaan pakkerin kitaan etukuormaajalla.
Tuubilantala on joustava menetelmä
”Tämä on joustava menetelmä kasvinviljelytilalle”, sanoo isoa luomutilaa pyörittävä Markus Eerola.
Luomutila tarvitsee orgaanista lantaa. Hevosen lanta on taas monelle tallille ruuhka-Suomessa ongelmajätettä. Tässä kohtaa kysyntä ja tarjonta kohtaavat.
Kun Eerola hakee täyden vaihtolavan tallilta, hän vie tyhjän tilalle. Kun vaihtolavat ovat täynnä, lanta pakataan pellolla Biopackerilla tuubiin.
Lannoite on tuubivarastossa valmiina siellä, missä sitä tarvitaan. ”Viljatilalla menetelmä sopii työrytmiin”, Markus Eerola toteaa. ”Tuubitusta ei tarvitse tehdä päivän päälle. Se voidaan tehdä kun on aikaa ja olosuhteet sopivat”.

Kompostoitava massa nostetaan vaakakuljettimelle, josta se siirtyy kahdelle isolle syöttöruuville ja edelleen muovituubiin. Työmenekkiä lisää luonnollisesti lannan noutaminen tuubituspaikalle.
Murska Biopacker toimii talvellakin
”Lavat jäätyvät reunoistaan talvella, mutta sisusta pysyy pehmeänä”, kertoo luomufarmari. Lavalla lanta ei pääse kompostoitumaan, mikä on prosessille eduksi.
”Kokeidemme mukaan jos lanta on lähtenyt ennen tuubipakkausta kompostoitumaan, se ei kompostoidu yhtä hyvin kuin raaka lanta”, sanoo Sotkamon MTT:n vanhempi tutkija Elina Virkkunen. Saman ilmiön on todennut Virkkunenkin: ”Lanta jäätyy osittain lavalle”.
Tästä pääset MTT:n youtube-linkkiin.
Jäiset kokkareetkin menevät Biopackerin sisään, kun kone suippenee sisäänpäin. ”Ei mene tukkoon”, kertoo Eerola. Murska Biopackerissa on avara pakkauskanava ja järeät pakkausruuvit.
Laite tarvitsee 85 kilowattia moottoritehoa nivelakselin pyörittämiseen. Kone nielee surutta kiviä ja laudankappaleitakin, jos niitä raaskii levitysvaunuun pudotella.
Lannan pötköpakkaaminen on nopea menetelmä
20 kuution lava on Eerolan mukaan tuubitettu lannalla vartissa. Samalla kun tuubituskone sulloo, se myös sekoittaa.
Paketista tulee sopivan tiukka, kun tuubituskoneen jarrut rauhoittavat menoa. Traktori menee vapaalla eteenpäin.
”Muovi on kallista”, Eerola tumaa. ”Pari metriä halkaisijaltaan oleva 60 metrinen muovi maksaa 300-400 euroa.” Muoviin määrään vaikuttaa tuubin tiukkuus. ”Tiukassakin pötkössä lanta kompostoituu.”
Biotuubiin tarkoitettu muovi on paksua. Eerola kertoo, että se ei repeydy. ”Mustavalkoisen muovin musta puoli kannattaa laittaa päällepäin – Kesäaurinko lämmittää.”
Toinen kustannus tulee kaivinkonetyöstä. Tuubi pitää avata ja kannattaa myös lastata kaivinkoneella.” Tyhjennys tapahtuu avaamalla pötkö päältä auki.
Eerola levittää kompostin mielellään syysviljan alle Bergmannin vaunulla, kun pellolla on otolliset olosuhteet. ”Syysviljan alle komposti on hyvää tavaraa.”
Kuivike parantaisi lannan ominaisuuksia
Markus Eerola käyttää tallin lantaa raakana.”Voisi olla ehkä parempaa, jos siinä käyttäisi vähän olkea tai turvetta.” Olki voidaan lisätä myös sullomisen yhteydessä. ”Toivottavaa olisi, että tallit käyttäisivät kauraa, jossa ei olisi hukkakauraa”, luomufarmari huomauttaa. Kuivikkeeksi sopii moni orgaaninen aine. Tuubissa kompostoituu myös erilaiset orgaaniset jätteet.
”Broilerin tai kanankakka on kuin savea. Sitä on sellaisenaan raakana hankala tuubittaa. Kuiviketta kannattaa käyttää”, sanoo Elina Virkkunen. Hevosenlanta on tähän asti ollut ehkä yleisintä tuubikompostin materiaalia, myös MTT Sotkamon kokeissa. Se kompostoituu hyvin raakanakin. ”Toksiinitkin katoavat ja lämpötila nousee hyvin 60 asteeseen.”
Virkkunen neuvoo tekemään viiltoja tuubin päälle. Samaa mieltä on Eerola: ”Viillot auttavat kompostoitumaan ja vesi haihtuu, eikä pääse tiivistymään.”
Tuubin sisään tulee pari salaojaputkea ilmankiertoa varten. Ilman puhaltaminen ei tutkijan, eikä farmarin mielestä kannata. Molemmat ovat sitä kokeilleet. ”Riittää kun putket ovat päistään auki. Talvella puhallettu ilma jäädyttää”, Eerola täsmentää.
Elina Virkkunen on huomannut, että jos tuubikompostin laittaa kaltevalle pinnalle, se valuttaa toisesta päästä nesteitä. ”Nesteet voidaan kerätä pois, mutta helpompaa on jos tuubi on tasaisella.”
Juttua päivitetty 16:47. Tuubissa lanta haihtuu, mutta ei liikaa. Ilma kiertää tuubissa, mikä haihduttaa aina vähän.
Kuvat: Jaakko Kallsten
Lantala-asian pohdintaa myös artikkelissa http://www.maaseutumedia.fi/maatila-kaupungin-kyljessa/
Maanparannusta kotikonstein
Teksti: Jaakko Kallsten
Typen tekeminen on sidoksissa öljyn hintaan ja fosforivarantojen määrästä liikkuu välillä melko hälyttäviäkin arvioita. Jätteissä ja monissa orgaanisissa sivutuotteissa on huomattavat ravinnereservit, jotka on mahdollista hyödyntää. Kompostoimalla lannasta ja muusta eloperäisestä aineesta saadaan maanparannusainetta takaisin luonnon kiertoon.
Kompostoitumisessa ravinteiden olomuoto ja liukoisuus muuttuvat kasvien ja maaperän mikrobien kannalta edullisemmaksi. Samalla saadaan vähennettyä yleensä epästabiileissa materiaaleissa olevia kasveille haitallisia vaikutuksia.
Olennaista on tuottaa kasveille dynaamisena alkuainevarastona toimivaa stabiilia humusta.
Orgaanisilla lannoitteilla ja maanparannusaineilla on myös tärkeä rooli peltomaan kunnon kannalta. Ne vaikuttavat myönteisesti maaperäeliöstön elinoloihin, parantavat maan kuohkeutta ja lisäävät vedenpidätyskykyä. Humusaineilla on merkittävä osa monissa maaperässä tapahtuvissa reaktioissa.
Humus toimii tehokkaana puskurina ympäristöstä aiheutuvia kemiallisia ja fysikaalisia muutoksia vastaan.
Ei kommentteja