Valmisruoka on hyvä, edullinen ja maukas vaihtoehto lautaselle, varsinkin jos se on huolella valmistettu hyvistä raaka-aineista tarkoin valvotuissa olosuhteissa. Makkara taitaa olla se yleisin valmisruoka, mutta kasvisvaihtoehdot lisääntyvät vauhdilla.
Ovatko vegaaniruoat valloittaneet maailmaa pysyvästi? Sekaruoan syöjälle kynnys syödä kasvisruokaa on matalampi kuin vegaanille lihan syöminen. Ruoka kuin ruoka, jos se on hyvää, ja kotimaista.
Lihatalo Atria on lanseerannut kotimaisista raaka-aineista valmistetut Vegyu-tuotteet lauseella ”kasvissyöjille, lihansyöjille ja kaikille siltä väliltä”.
Päätimme tutustua asiaan ja panna ennakkoluulot ostoskoriin.

Jotkut Vegyu-tuotteet näyttävät lihavalmisteilta.
Mielikuva eineksistä joutaa romukoppaan
Kun kesän lämmittämä järvivesi huuhtelee varpaita. Grilli kutsuu, mutta ruuanlaitto ei houkuta. Yhden miehen ateriaan kuluu liian paljon kesän aurinkoenergiaa. Varpaiden liottelu koukuttaa enemmän. Lapsiperheen arkeen valmisruoka tarjoaa nopeata ja terveellistä ravintoa, joka myös maistuu.
Einekset mielletään kiireisen ihmisen pikaruoaksi — Käsite on osin virheellinen. Eräs julkkiskokki päivitti somessa, että hän ei lapsilleen eineksiä osta.
Hänen jakamansa mielikuva oli, että einekset ovat sokeri- rasvapitoista mättöä, jotka aiheuttavat sokeri- ja rasvariippuvuutta. Tällaisiakin tuotteita kaupasta löytyy, mutta mielikuva on liian yleistävä.
Laadukkaat einekset, toiselta nimeltään valmisruoat, tehdään tehdään tarkan valvonnan alaisuudessa hyvistä raaka-aineista ja ne valmistetaan hygieenisesti hyvissä tasalaatuisissa olosuhteissa, ovat mainettaan parempia.
Teollinen ruuanvalmistus on tarkkaa työtä, jossa raaka-aineet hyödynnetään tarkoin. On tarkoituksenmukaista tehdä tasalaatuista ja edullista ruokaa, jotta kuluttajan kynnys ostaa olisi alhainen.
Kaikki eivät ole synnynnäisiä kokkeja. Monelle ruuanlaitto on raaka-aineiden tärvelemistä, mausteiden unohtelua ja keittiön sotkemista.
Eipä se kotikokin arkipäivä ole aina yhtä helpon näköistä kuin Jamie Oliverin studiossa.

Vegaanimakkarat ovat makkaran näköisiä. Kasvisbolognese on kätevässä avattavassa purkissa, joka kannattaa ottaa talteen myöhempiä tarpeita varten.
Valmisruoka helpottaa elämää, mutta ovatko ne syötäviä?
Aamupalalla lämmitin rouheisen kaurapuuron. Kaurapuuro on lihansyöjän perinteistä kasvisruokaa, siitä oli helppo aloittaa.
Maku ja suutuntuma teki päivän aloituksesta lupaavan, rouheinen kaurapuuro oli sanalla sanoen herkullista. Eikä tarvinnut huolehtia oikeasta nestemäärän ja hiutaleiden suhteesta – Menikö velliksi vai pahviksi. Koostumus on aina oikea. Mökillä ei tarvinnut tiskata.
Vegyu-nakit ja leikkeleet menivät kiduksiin huomaamatta. Ulkonäkö oli lihaisa, mutta lihan makua ne eivät jäljittele.
Vegyu Feta-pinaattimunakas oli aivan kuin kotikokin tekemä.
Kasvisbolognese hupeni viimeistä ripettä myöden, pastalla tai sellaisenaan. Bolognese sopii takuuvarmasti myös lasten suuhun.
Bolognesen maine on vesitetty lounasravintolan lämpimässä noutopöydässä, missä se on hautunut tuntien ajan. Ainakin pasta maistuu mömmölle, jos se on vettynyttä. Mieluummin tuoretta valmisruokaa. Atrian Veyu valmisruuat on hiljalleen pitkään tyhjiössä haudutettu Sous Vide -menetelmällä.

Liha-eineksissä maut olivat tallella. Hornet Snacsmix asettuu myöhemminkin ostoskoriin.
Artikkeli tehty yhteistyössä Atria kanssa.
Ei kommentteja