Vihreiden typerhyökkäys, maatalousstrategia jättää avoimeksi kysymyksiä konkreettisista toimenpiteistä. Kansanedustajien ehdottamat keinot maatalouden tukipakettiin herättävät enemmän ihmetystä, kuin tarjoavat ratkaisuja.
Poliitikkojen julkilausuma sisältää ruuan omavaraisuuden lisäämistä, fossiilisesta energiasta luopumista, luomutuotannon lisäämistä, teollisten lannoitteiden vähentämistä, eläintuotannon supistamista ja kasviruuan suosimista.
Onko kyse huippuasiantuntijoiden typerhyökkäyksestä maataloutta vastaan? Vihreä siirtymä syyllistää maataloutta kyseenalaisin perustein.
Miten maailma pelastetaan passiivilla?
Yli viiden miljoonan suomalaisen ruokkiminen kotimaisella kasvispainotteisella luomuun painottuvalla ravinnolla ei ole yksinkertainen asia.
Ruokaviennin arvo oli 2021 1,7 miljardia euroa. Tästä alkutuotannon osuus oli 330 miljoonaa. Tuontiruuan arvo oli kolminkertainen, yli viisi miljardia.
Jenni Pitkon, Satu Hassin ja Heli Järvisen konstit olivat passiivimuodossa:
nostetaan, joustavoitetaan, helpotetaan, kannustetaan, selvitetään, autetaan, lisätään, lisätään, lisätään, lisätään, uudistetaan, kohdennetaan, tuetaan, lisätään.
Listasta puuttuu olennainen, miten? Millä aikavälillä?
Eläintuotannon vähentäminen
Vihreiden maatalouspoliittisessa ohjelmassa mainitaan, että Suomessa tuotetusta viljasta yli puolet käytetään eläinten rehuna. Lisäämällä kasvituotantoa ja vähentämällä eläintuotantoa mahdollistamme sen, että isompi osa Suomessa tuotetusta viljasta voidaan käyttää ihmisten ravinnoksi ja että riippuvuutemme tuontirehusta vähenee.
Vihreät ja ympäristöjärjestöt suurentelevat tuontirehun osuutta, nautatiloilla rehustus perustuu nurmeen, yksimahaisia ruokitaan omien ja muiden suomalaisten tilojen viljalla. Ilmaisulla liioitellaan todennäköisesti soijan käyttöä.
Suomessa suurin osa peltoalasta soveltuu ihmiselle sopivaksi ruuaksi ainoastaan eläinten kautta. Esimerkiksi suositusta kaurasta vain 11 prosenttia oli viime vuonna myllykauralaatua. Leipäviljaa voidaan tuottaa vain pienellä osalla pelloista, lähinnä rannikon läheisyydessä. Mihin ihmiselle soveltumaton vilja tuotetaan, jos sitä ei voi syöttää eläimille ja sitä kautta ihmiselle soveltuvaksi proteiiniksi?
Veden riittävyys ei ole Suomessa ongelma, pohjavettä on enemmän kuin koko Skandinaviassa yhteensä. Suomalainen nauta käyttää puolet brasilialaisen naudan vesimäärästä.

Öljyn käyttöä on tuettu energiaveropalautuksilla. Energiaveron palautusta on saanut fossiilisista polttoaineista, mutta ei uusiutuvista polttoaineista, kuten puusta tai turpeesta. Kuvassa olevan kiinteistöjen kiinteistövero on noin 25 000 euroa, yrittäjän vuosipalkka.
Omavarainen energiatuotanto
Biokaasutuotanto on ollut esillä kyseisen puolueen agendalla. Biokaasureaktorit saavat jo nyt mittavat tuet, mutta maksettavaksi jää silti noin miljoona euroa tilan omaa rahaa.
Miten tämä investointi sopii pientiloja kannustavaan luomutuotantoon muuten kuin kivoissa mielikuvissa? Biokaasureaktori ei toimi hippusilla heinää. Tarvitaan myös laareittain sontaa.
Olennainen kysymys on, miten kasvinviljely lannoitetaan, jos poliitikot haluavat eroon keinolannoitteista ja karjanpaskasta?
Miten fossiilista polttoaineista päästään eroon. Koneet eivät käy sähköllä, eikä maatilojen biopolttoainetuotanto ole kuin alkutekijöissään.
Paljonko pitää olla rypsiä, sinappia, tai muita valkuaiskasveja, joilla korvataan esimerkiksi 40 000 litraa polttoainetta, kun öljyn saanto on maksimissaan 30 %. Rapsitonnin hinta on tällä hetkellä yli 1000 euroa. Oman biopolttoaineen hinta olisi kaksi kertaa kallimpaa, kuin fossiilisen.
Prosessi tarvitsee laitteita ja osaamista. Miten maatilalla valmistettu biodiesel esteröidään nykyisille vähäpäästöisille moottoreille soveltuvaksi? Se sopii vanhoille mersuille ja 90-luvun Valmeteille.

Tapelin luomusika on yksi reilusta kymmenestä luomusikalasta Suomessa. Luomusian kasvatus on säännösten takia perin haastavaa.
Luomussako tulevaisuus?
Moni tykkää luomutuotannosta enimmäkseen gallupeissa. Myydyn luomuruuan osuus kaupan kassoilla on vain muutama prosentti, koska se on kalliimpaa kuin tavanomainen.
En halua leimata luomua, mutta perusmaataloutemme on menossa koko ajan kestävämpään suuntaan, jos sille annetaan vain mahdollisuus kehittyä. Syyllistäminen ei aiheuta kuin inhoa.
Luomutuotannon mittava ongelma on virkamieskoneiston kasvava byrokratia, kärjistynyt valvonta ja paperinpyöritys.
Suomessa tavanomaisessa viljelyssä käytetään murto-osa kemikaaleja muuhun Eurooppaan verrattuna. Tätä on todisteltu vuosia, samoin kuin kotieläintuotannon antibioottien vähäistä määrää.
Tutkimuksen mukaan luomu on tehottomampaa ja tuottaa ruokaa vähemmän ruokaa peltohehtaaria kohden.
Luomu on kivoja mielikuvia. Luomua tarvitaan, mutta luomutuotannon tuplaaminen 30 prosenttiin lienee toiveajattelua.
Tavoitteiden nostaminen 30:stä 50 prosenttiin on utopiaa.
Puolue korostaa kaikissa toimissa ilmastovaikutuksia, joka tarkoittaa hiilidioksidia päästönä, joka jakaa tiedeyhteisön kahteen leiriin. Hiilidioksidia tarvitaan kasvien yhteyttämiseen.
Helsingin yliopiston apulaisprofessori Hanna Tuomiston väitöskirjan mukaan luomun ympäristövaikutukset ovat joskus suuremmat kuin tavanomaisen viljelyn tuotettua ruokatonnia kohden.
Luomutuotannon hiilidioksidipäästöt ovat suuret, koska se tarvitsee enemmän maankäyttöä.
Vihreiden sivuilla mainitaan: Tehdään kasvinviljelystä kannattavampaa ja tuottoisampaa kehittämällä parempia viljelykäytäntöjä sekä jalostamalla Suomen olosuhteisiin parempia lajikkeita.
Tällaista tutkimus- ja jalostustyötä Suomessa on tehty jo vuosikymmeniä.

Lihanautojen kasvatus luomuna on luontevaa. Märehtijän ruokavalio on helppo toteuttaa, koska ne syövät heinää. Soija ei kuulu ruokavalioon.
Talous kuntoon
Kriisipaketin on yhtäältä autettava viljelijöitä akuutin kriisin yli parantamalla tilojen taloutta. Tämä on totta.
”Nostetaan tuottajien työstään saamia hintoja kehittämällä tuottajien ja kaupan välisiä sopimuksia.” Miten?
Myytyyn maitolitraan farmari joutuu laittamaan jo nyt kymmenen senttiä omaa rahaa. Sianlihan ja broilerituotantoa ei tueta ollenkaan, vaan tilasta riippuen jokaisen lihakilon mukana farmari joutuu laittamaan rahaa mukaan. Näiden maatilojen akuutteihin ongelmiin on manifestista vaikea löytää apua.
Asiantuntemus ei taida piisata.
Toimittajalta
Kyse on markkinataloudesta, ei poliittisten päättäjien asiantuntijuudesta

Maaseutumedian isännällä, Hannu Koivistolla on pitkäaikainen farmaritausta ja 25 vuoden journalistitausta.
Pahoittelen suoraa kielenkäyttöäni, mutta pistää niin vihaksi tämä ymmärtämättömyys ja maalittaminen.
Selkein apu poliitikoilta on määrätä tuontiruualle samat kriteerit kuin kotimaiselle ruualle.
Miksi meille saa tuoda yli viiden miljardin euron arvosta ruokaa, joka on tuotettu tavalla, jota Suomessa ei hyväksytä? Antibiootein lääkittyä salmonellalihaa saa tuoda Suomeen, mutta vastaavaa käytäntöä ei meillä sallita. Suomalaisen bioturvan maksaa suomalainen maanviljelijä.
Meille tuodaan sellaisten sikojen lihaa, joiden hännät on katkottu. Meillä sitä ei sallita.
Kasvisruokaa tuodaan myös paljon esimerkiksi Espanjasta. Suomessa käytetään vuodessa sen verran torjunta-aineita kuin Espanjassa kuukaudessa. Kasvisruuaksi tituleeratti meksikolainen avokado on paljon epäeettisempää, kuin suomalainen nauris.
Lista on pitkä. Tuontitullit ovat EU:ssa mahdottomia toteuttaa. Pitääkö yhteinen eurooppalainen maatalouspolitiikka (CAP) yhtenäistää siten, että suomalainen farmari ei maksa korkeammasta hygieniasta, eläinterveydestä, ruokaturvallisuudesta enempää kuin eurooppalainen kollega?
Miten, kysyn taas.
11 Kommenttia
Kyllä se nyt ”maalittaminen” ja ymmärryksen puute on ihan jostain muualla. Kuten tämä puhtaasti populistinen kirjoitus osoittaa.
Vihreät ei ole syyllistänyt ketään mistään. Tälläisten persuvalheiden viljelyä kannattaa välttää.
Mutta koko kirjoituksen tarkoituksena on tuskin muu kun kerätä tuohtuneita lukijoita? Niin hyvin sotkettu Vihreiden tavoitteet puolueena ja kansallinen vihreä siirtymä. Kun ei todellakaan ole olemassakaan mitään ”hyökkäystä” maataloutta kohtaan.
Kannattaa siteerata mm. Vihreiden maalousohjelmaa kokonaisuudessaan eikä vaan poimia sieltä yksittäisiä lauseita saivarreltavaksi. Tai linkittää se niin että lukija voi itse katsoa, onko niitä keinoja listattu vai ei. Jos esimerkiksi julkisissa hankinnoissa velvoitetaan käyttämään luomutuotteita, on selvä että niiden kysyntä kasvaa.
Vihreissä on paljon nimenomaan luomuviljelijöitä ympäri maata, joten tietoa ja ymmärrystä on saatavilla. Uusien innovaatioiden kautta menestystarinoita luomuviljelystä saa lukea kasvavissa määrin. https://yle.fi/uutiset/3-12360753
Marinin hallitus on mm. Yhteinen ruokapöytä-foorumin, joka on pitkän tähtäimen työ oikeanlaisiin muutoksiin. https://mmm.fi/yhteinen-ruokapoyta
Tai onko ”Ruoka2030” Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta laisinkaan tuttu?
Toiset tekee ja toiset kritisoi, näinhän se aina menee. Mutta kannattaa turhan arvostelun ja kansankiihkon nostattamisen sijaan seurata oikeita uutisia ja saavutuksia asialähteistä. Mitä päätöksiä on jo pöydällä, ja mitä hankerahoituksia juoksee.
Eikä tälläisessä maailmantilanteessa lähteä rääpimään ihmisiä ja yhteisöjä jotka aidosti haluavat hyvää tälle maalle ja sen ihmisille, Kun kaikki haluavat kohti kestävämpää ja reilumpaa maataloutta, pitäisi pystyä keskustelemaan yhdessä, eikä kehitellä vastakkainasettelua.
👍
Viherpipertäjien hippiviljely ei tätä maata pelasta. Oikeaa maataloutta pitää tukea ei mitään hippiviljelyä.
Köyhienkin pitää syödä.
Kauanko olet ollut viljelijä?Kovimmat maatalouden ”asiantuntijat” löytyvät kaupungeista, kuten Juhana Vartiainen, Mikko Kiesiläinen ja Osmo Soininvaara.
Se on helppoa ajatella noin kun ei itse ole maatalous yrittäjä ja ei ymmärrä maatilan toiminnan perusteita eikä yritys toiminnan perusteita
”KANNATTAVA MAATALOUS
Kannattavuuden kasvattaminen on avainasemassa maatalouden kehittämiseksi. Pyritään siis löytämään monipuolisesti keinoja kannattavuuden kasvattamiseksi. Parannetaan myös tuottajien jaksamista, varmistetaan alan houkuttelevuus myös nuorille ja vähennetään byrokratiaa.
Tällä hetkellä maatalouden kannattavuus on huono: viljelijän keskimääräinen tuntipalkka on noin viisi euroa ja korko pääomalle hieman yli yhden prosentin. Viljelijöiden rooli alkutuottajina on haastava, etenkin kaupan vahvan aseman vuoksi. Markkinatalouden pelisääntöjä kunnioittaen lisätään elintarvikeketjussa reilua tulonjakoa. Yksi askel oikeaan suuntaan on uusi elintarvikemarkkinalaki sekä elintarvikemarkkinavaltuutettu.
Yksi mahdollisuus suomalaisen maataloustuotannon kannattavuuden parantamiseksi on laadukkaiden lisäarvotuotteiden tuottaminen ja kehittäminen – myös vientiin. Kilpailussa halpojen bulkkituotteiden markkinoilla emme ilmasto-olosuhteidemme vuoksi ole kovinkaan vahvoilla. Sen sijaan ekologiseen ja eettiseen tuotantoon panostamalla ja sen asianmukaisesti hinnoittelemalla, kannattavuus kohenee. Tämä pätee myös pienimuotoiseen maataloustuotteiden jatkojalostukseen.
– Selvitetään monipuolisesti maatilojen kannattavuuden parantamista ja tukiriippuvuuden vähentämistä.
– Lisätään tilakohtaista tai muuten pienimuotoista maataloustuotteiden jalostusta elintarvikkeiksi.
– Julkiset elintarvikehankinnat on kilpailutettava niin, että ostettavat eläintuotteet täyttävät vaatimukset, joita Suomessa toimivan tuottajan ja jalostajan on noudatettava. Tuotekohtaisilla lisävaatimuksilla suomalaiset elintarvikeketjun toimijat saadaan samalle viivalle EU:n sisämarkkinoilta ja EU:n ulkopuolelta tulevan tarjonnan kanssa ja kilpailu- ja hankintalainsäädännön puitteissa.
– Edistetään kaupan kilpailun lisääntymistä. Puututaan kaupan liialliseen keskittymiseen lisäämällä kilpailu- ja kuluttajaviraston sekä markkinaoikeuden resursseja.
– Laajennetaan alkuperämerkinnät kattamaan myös ravintolaruoka sekä joukkoruokailut. Edistetään eläintuotteiden hyvinvointimerkintöjen kehittämistä.
– Panostetaan suomalaisten hyvälaatuisten elintarvikkeiden vientiin.
– Varmistetaan, että EU-tasolla ei sallita maakohtaisia poikkeuksia tuotantoeläinten hyvinvointiin tai viljelykäytäntöihin liittyen. Näin sääntely on yhtenäistä ja siten reilua koko EU:n alueella.
– Selvitetään Tanskan mallin mukaisten paikallisten ratkaisuraatien perustamista. Raadit miettisivät maatalouden kehittämistä sekä etsisivät ratkaisuja erilaisiin ongelmiin. Raatien ratkaistavaksi voi tuoda myös viranomaisratkaisuihin liittyvät ristiriitatilanteet.
– Tarjotaan koulutusta elintarvikkeiden tuote- ja palvelusuunnitteluun.
– Huolehditaan, ettei ruoan mainonta ole harhaanjohtavaa.
– Tuetaan viljelijöiden organisoitumista esimerkiksi osuuskunniksi, jotka yhdessä jatkojalostavat raaka-aineita, käyttävät yhteisiä koneita ja/tai perustavat biokaasulaitoksia.”
Siinäpä tosiaan todellinen ”hyökkäys” maataloutta kohtaan? Niin paljon hyvää asiaa ettei tosikaan.
Mutta onhan se surullista joo, että edes joku puhuu maatalouden yhteydessä asioista kuten eläinten hyvinvointi ja luonnonsuojelu. Ettei ihan kaikkea tarvitse sokeasti uhrata markkinatalouden alttarille.
Mutta ilmeisesti näistäkään ei pitäisi puhua mitään, ettei sitä vaan vahingossa tulkitse ja vääntele sitä omiin tarkoituksiinsa sopivasti ”hyökkäykseksi”.
”En halua leimata luomua, mutta perusmaataloutemme on menossa koko ajan kestävämpään suuntaan, jos sille annetaan vain mahdollisuus kehittyä. Syyllistäminen ei aiheuta kuin inhoa.”
Kuka estää kehitystä? Kuka syyllistää?
Mistä edes keksit tuollaista soopaa?
Moderoin jokaisen kommentin. Yllättävän vähän on ollut asiattomuuksia.
Jos samasta IP-osoitteesta tulee erilaisia kommentteja eri nimimerkeillä, kuten nyt on tapahtunut, aion rajoittaa julkaisuja.
En myöskään ymmärrä tekaistuja sähköpostiosoitteita.
Arvostan omalla nimellä kirjoitettuja kärkeviäkin, mutta asiallisia mielipiteitä. Puolueohjelmien jakaminenkin kuuluu kyllä aivan muille foorumeille.
//Hannu Koivisto
Kiitos Koivisto suorasta kannanototosta, huomaa että olet asian kanssa tekemisissä.
Suomalaisen maatalouden kannattavuus on jo niin huonolla pohjalla, ettei sitä ulkopuoliset usko edes todeksi.
Itsellä 100ha käännökseltä ja todella turhautunut jatkamaan, tukipaketit joita hallitus suunnittelee tulee ikävä kyllä monelle liian myöhään.
Jaksamisia kaikille viljelijöille tulevaan kasvukauden tuotantosuunnasta riippumatta.
Kyllä Hannu tietää mitä puhuu..vihreet on stasilaisia peruspohjalta..tuhotaan oma maa..
Kirjoitus oli asiaa. Koko vihreiden vaatimuslista kriisipakettiin on järkyttävä. Jos tilalla on akuutti kassakriisi kuten nyt monella on. Niin ei siinä siinä aurinkopaneelien tai biokaasulaitoksen hankinta tule mieleen.