Savonlinnassa sijaitseva erilainen lammastila Herttuala Oy on rutiineiltaan samanlainen kuin muutkin lammastilat, mutta tuotantosuunta ei ole lihaa tai villaa, vaan pässit tuottavat veriplasmaa lääketeollisuudelle.
Tuhannen pässin tilalla tehdään päivittäistä eläintyötä aivan samaan tapaan kuin muillakin kotieläintiloilla.
Suuri osa lampolan rutiineista tehdään pienkuormaajalla. Pienkuormaaja passaa pitkille kapeille käytäville parhaiten.
Tilan työkoneeksi on valittu kaksi Avantia.

Lammastilan kaksi Avantia ovat jatkuvassa käytössä.

Sopusuhtainen pienkuormaaja on omimmillaan ahtaassa tilassa.
Veriplasmaa lääketeollisuudelle
Herttualan tilan isäntä, Jyrki Seppä, entinen NHL-kiekkoilija, sanoo olleensa kaupunkilaispoika. Hän aloitti tilanpidon 1994 pienellä 30 lampaan koe-erällä.
Innovatiivinen erilainen tuotantosuunta tuottaa lääketeollisuudelle raaka-ainetta diagnostiikkatuotteisiin. Raaka-aine jalostetaan eteenpäin omalla prosessilla tiettyyn pisteeseen itse.
Tila on vuosien mittaan laajentanut eläintiloja useaan otteeseen tuotannon kasvaessa. Viimeisen laajennuksen jälkeen lampolassa on avaria ja korkeita neliöitä 4000.
Ilma on heinähelteilläkin sopivan viileää ja raikasta vapaan ilmanvaihdon ansiosta.
Lampolassa on hiljaista ja suorastaan kliinisen puhdasta.

Mittaristo ja hallintalaitteet ovat selkeät.

Työlaitteen kytkeminen on helppoa. Jyrki Herttuala kiittelee erityisesti ryhmäpikaliitintä. Öljyä ei tiputtele lattialle.
Töitä viidelle vakinaiselle
Tilan rutiineista huolehtii viisi työntekijää, mukaan lukien yksi kokopäivätoiminen eläinlääkäri.
Tuotantotiloissa on paljon käsin tehtävää eläinten hoitotyötä, verinäytteiden ottamista ja veren prosessoimista. Tietyt rutiinit, siivous ja ruokinta hoidetaan mahdollisimman tehokkaasti koneilla.
Ruokintapöytään kertyy pituutta puoli kilometriä. Runko-ohjattava pienkuormaaja valittiin työkoneeksi, koska se on riittävän monipuolinen ja vahva. Ensimmäinen kone oli Avant Multitek, ensimmäinen metallikuorinen runko-ohjattava.
Väkirehu ja heinät jaetaan uudella Avant 760:llä. ”Se on käytössä koko ajan”, Jyrki Seppä kertoo. Myös kuivitus hoidetaan sillä.

Koneen ketteryys tulee esille kun kapealta käytävältä kipataan heiniä lampaiden heinähäkkiin.
Toinen Avant on muutaman vuoden ikäinen 750. Se on pääasiassa harjakoneen käytössä. Harjakoneeseen kertyy tunteja vuodessa 400.
Avant pienkuormaajan työlaitteet tekevät siitä monipuolisen
Eläintyötä on tuotantosuunnasta johtuen paljon enemmän kuin normilampolassa. Hoitorutiinit, ruokinta, siivous ja eläinterveyteen liittyvät työt ovat samat kuin millä tahansa vastaavalla tilalla.

Lisälaitteista käytetyin on harjakone. Käytävien siivous käy kuin tanssi.
Avantilla on tärkeä osuus rehun jakamisessa, siivouksessa ja kuivituksessa. Pienkuormaaja liikkuu ahtaassa ympäristössä sulavasti kuin navettakissa heinäladossa. Runko-ohjauksen ansiosta kapealla ruokintakäytävällä heinän pudottaminen heinähäkkiin sujuu mutkattomasti.
Kun kuljettaja istuu etuvaunussa, näkyvyys työlaitteelle on esteetön.
”Ketteryys on avainsana. Näkee tosi hyvin mitä edessä tapahtuu”, Jyrki Seppä kertoo.
Työlaitteet tekevät koneesta monipuolisen. Niitä on valittu 200 erilaisen laitteen joukosta 20.
Erityistä kiitosta Seppä antaa sarjapikaliittimestä. ”Työlaitteet ovat nopeita liittää eikä erillisten valuttavien letkujen kanssa tarvitse tuskailla.”
Matalasta koneesta on helppo nousta ja mennä takaisin. Työlaitteen vaihto on kevyt ja nopea toimenpide.
Koneiden käyttö on keventänyt rutiineja ja tehnyt raskaimmat työt mielekkäimmiksi tehdä.
Työpäivä päättyy neljältä. Isäntä ja työntekijät laittavat haalarit naulaan ja rupeavat nauttimaan heinähelteistä. Vaikka töitä tilalla on paljon, ne hoidetaan tehokkaasti ja ajallaan.

Jyrki Seppä on myös Ilveksen liigajoukkueen hallituksen puheenjohtaja. Avanttecno on liigajoukkueen tärkeä yhteistyökumppani.
Lue myös aiempi artikkeli Avantista tästä.
Artikkeli tehty yhteistyössä Avanttecnon kanssa.
Ei kommentteja