Kananmunien fibroniilikohu laajeni nyt myös Balkanille, Sloveniaan. Paikallinen elintarviketurvallisuusvirasto on löytänyt kahden tilan kananmunista hyönteismyrkkyä Fibroniilia.
Ainetta on nyt löytynyt jo 18 EU-maasta. Suomella on edelleen puhtaat paperit.
Yle: Fibroniilikohu koskee useita Euroopan maita
Eviran mukaan myrkkymunaskandaali koskee pääasiassa Keski-Euroopan maita kuten Saksaa, Belgiaa, Hollantia ja Ranskaa. Havaintoja on tehty myös Tanskassa, Britanniassa ja Ruotsissa. Alkuviikosta selvisi, että Suomeen on tuotu Hollannista jalosteita, uutisoi Yle elokuussa 2017.
Eviran elitarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsänen kertoi Ylen uutisoinnin mukaan, että Suomessa ei kyseistä hyönteismyrkkyä ole kananmunissa havaittu.
Suomi elintarviketurvallisuuden esimerkkimaa
MTK:n tiedotteen mukaan suomalaisessa eläintuotannossa ja Pohjoismaissa ylipäätään, käytetään antibiootteja vähän verrattuna muihin Euroopan maihin. Euroopan lääkevirasto EMA:n raportin mukaan Suomessa tuotantoeläimille käytetään mikrobilääkkeitä noin 5 % siitä mitä käytetään esim. Espanjan kotieläintuotannossa suhteutettuna eläinten määrään, jolloin käyttömäärät ovat vertailukelpoisia (ESVAC Eurooppalainen eläinten mikrobilääkkeiden kulutuslukuprojekti, 2017).
Suomessa tuotantoeläimille käytetään mikrobilääkkeitä noin 5 % siitä mitä käytetään esim. Espanjan kotieläintuotannossa
Suomalaisen kotieläintuotannon kattava terveydenhuoltojärjestelmä on eurooppalaisittain ainutlaatuista. Antibioottien tarvetta ei ole, koska EU:sa yleisesti esiintyviä tarttuvia tauteja ei ole.
Tarttuvat taudit on hävitetty systemaatisesti elinkeinon ja valtion toimesta. Esimerkiksi porsasyskä on tauti, joka on yleinen jokaisessa Euroopan maassa.
Suomesta tauti on hävitetty vuosien mittaan kokonaan ennaltaehkäisevän terveydenhuoltojärjestelmän avulla.
Haastattelimme turkkilaista lääkevalmistajaa kaksi vuotta sitten. Lehmien tappavaa sinikielitauti ja muut tarttuvat taudit torjutaan rokotteilla. Ehkäisevästä terveydenhuollosta ei edes puhuttu.
Lääkkeiden rutiiniomainen käyttö ei ole meillä sallittua.
Ennaltaehkäisevä antibioottien käyttö on muualla Euroopassa hyvin yleistä.
Evira: Fibroniilin vaikutukset
Fiproniili on laaja-alaisesti vaikuttava ulkoloisten torjuntaan käytettävä lääkeaine, jota käytetään muun muassa koirilla ja kissoilla esiintyvien kirppujen ja punkkien häätöön ja ennaltaehkäisyyn myös Suomessa. Fiproniiliä voidaan käyttää myös tuholaisten torjuntaan biosidivalmisteissa tarkoin rajatuissa kohteissa. Sen käyttö ei ole sallittua Suomessa, eikä muuallakaan EU:n alueella tuotantoeläimille, kuten munia tuottaville kanoille.
Keski-Euroopassa kananmunista todettiin kesällä 2017 fiproniilia, jota tuholaistorjuntaan erikoistuneiden yritysten epäillään lisänneen munintakanojen punkkikarkotteeseen sen tehon parantamiseksi.
Saksan riskinarviointiviranomainen, Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), on arvioinut fiproniilin terveysvaikutuksia, jos sitä todetaan eläimistä saatavissa elintarvikkeissa. Tämän tapauksen yhteydessä korkeimmalla kananmunista mitatulla fiproniilipitoisuudella välittömät (akuutit) haitalliset terveysvaikutukset ovat mahdollisia lapsille. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että haittavaikutuksia välttämättä tulisi. Muille kuluttajaryhmille riskiä ei käytännössä ole.
Fiproniilin ja sen aineenvaihdunta- ja hajoamistuotteiden ominaisuuksia on arvioitu muun muassa eläinkokeiden perusteella. Eläinkokeissa havaitut haittavaikutukset ovat ilmenneet vasta huomattavasti suuremmilla fiproniilipitoisuuksilla ja pitempiaikaisen altistuksen jälkeen kuin tämän tapauksen yhteydessä on todettu. Ainetta ei ole todettu syöpävaaralliseksi ihmiselle. Jos fiproniilia saadaan suuria määriä tai altistuminen on pitkäaikaista, haitallisia vaikutuksia voi olla muun muassa keskushermostoon ja maksaan.
Artikkelikuva Slovenian teeveen (Rtvslo) uutisesta.
Ei kommentteja