Kosmos syysohra puitiin Ypäjällä heinäkuun 22. päivä. Satoa kertyi yli 8 tonnia Kuusiston tilan siemenviljelykseltä. Paikoin satomittari kiipesi reippaasti yli 11 tonnin. “Mukava tämmöistä on puida ja vielä tähän aikaan,” Pauli Perho toteaa.
Syysohran mahdollisuudet ovat houkuttaneet agronomia pariin kertaan aikaisemminkin. Silloisilla lajikkeilla (Matros) talvituhot olivat kuitenkin liian suuria. Kevätvehnä ja ohra jäivät vielä selvästi vahvemmiksi satokasveiksi.
Viime syksynä lopetettavalle nurminatalohkolle oli tarkoitus kylvää ruista. Suunnitelmaan tuli muutos naapurin ruislohkosta, siemeneksi satoa ei olisi voinut käyttää.
Teksti ja kuvat Matti Kallio/Juttumatti
Syysohra syrjäytti rukiin
Teemu Junttila Peltosiemeneltä tarjosi rukiin tilalle uutta Kosmos-syysohraa. Se oli selvästi edeltäjiään satoisampi ja talvehtinut niin ruotsissa kuin S.G. Niemisen kokeissa Inkoossa hyvin. Vielä savimaalla viihtyväksi havaittu Kosmos löysi paikkansa!
Multavalta 17,5 hehtaarin hietasavilohkolta oli puitu nurminata, lopetettu kasvusto glyfosaatilla, levitetty sian lietelantaa ja kynnetty. Pinnanmuotoilu ja vesitalous olivat kohdallaan, mm. ojitusta oli täydennetty lisäimuilla.
Kosmosta kylvettiin elokuun puolivälissä 119 kg hehtaarille, 240 siementä neliölle. Lannoitetta (16-7-13) annettiin 100 kg/ha.
“Pyrittiin kohtuullisen harvaan kasvustoon, jotta versomiselle jää tilaa” Perho kertoo. Kosmoksen versojen tiedettiin tuottavan täyden sadon ja liian tiheäksi kylvetyissä kasvustoissa oli ollut enemmän talvituhoja.
Kahukärpäset ja rikat ruiskutettiin syyskuun puolivälissä, lokakuun puolivälissä talvituhosienet ja annettiin mangaania talven varalle.
Odotukset olivat korkealla, vaikka takaraivossa muistutteli myös vanha totuus – kevät näyttää lunastaako syysvilja lupauksensa.
Kevään räväytys
Talvi tuli lumen kera tammikuun alkupuolella. Routaa ei ollut. Maaliskuulla lumet hävisivät ja pysyvämmin nollan päälle päästiin termisen kevään alkaessa 21.3.
Kasvustot näyttivät selvinneen lumen alla talvesta, mutta huhtikuun kylmät yöt kurittivat lehtiä valkoisiksi.
Kevään ensimmäinen, vajaa 100 kg typpilannoitus annettiin 16.4. Perään tuli reippaasti vettä ja lämpimämpää. “Sitten lähti!”, Pauli kertoo. Ohra pystyi hyödyntämään kevään otolliset kasvuolot ja alkoi kasvaa hurjaa kyytiä.
Toinen typpikierros, noin 34 kg N, tehtiin 18.5. Samaan kyytiin ruiskutettiin rikat, ensimmäinen satsi kasvunsäädettä ja mangaanilisä.
Toukokuun vaihteleva sää reippaine sadekuuroineen sopi Kosmokselle mainiosti. Kesäkuun alussa oli jo aika toiselle kasvunsäädeannokselle ja tautiaineelle. Samalla runsaalle kasvustolle annettiin myös mangaania ja muita lisäravinteita lehtilannoitteena.
“Siinä kohtaa sato-odotukset kiipesivät viisinumeroisiksi”, Pauli kertoo. Kesä-heinäkuun jatkuvat helteet söivät kuitenkin myös syysohran satoa. Kasvustoon alkoi tulla vaihtelua ja kymppi ei mennyt rikki kaikin paikoin. “Näillä helteillä sopii reiluun 8 tonnin satoon olla tyytyväinen”, Pauli jatkaa.
Syysohra tarjosi paljon hyvää
Syysohra antoi Paulin mukaan satopotentiaalin lisäksi paljon muita positiivisia vaikutuksia. Aikaisuus ei ole niitä pienimpiä. “Puintiaika heinäkuussa tuntuu luksukselta. Vilja on valmista, eikä ole kiire minnekään”, Pauli nauraa. Perään ehtii mainiosti kylvää mitä vaan syyskylvöistä. Kaikki se on pois kevätkylvöistä, jotka tuntuvat säiden takia muuttuneen entistä kinkkisemmiksi ja kiireisemmiksi. Syysohra on oiva lisä viljelykierrossa ja pitää maan kasvipeitteisenä kriittisen syys-, talvi- ja kevätkauden.
Lajikkeiden kehittymiselle Pauli antaa ison arvon. “Kosmoksen satopotentiaali on aivan eri luokkaa kuin muutama vuoden takasilla lajikkeilla. Nyt syysohra pärjää hyvin kevätviljoille, myös vehnälle.”
Talvituhon riski on aina tietenkin olemassa, mutta syksyn panokset ovat kuitenkin kohtuullisen pienet. ”Pahasti pitää mennä pieleen, että uusintakylvö kevätviljalla tuottaa saman sadon”, Pauli muistuttaa.
Erityisen hyvin syysohra sopii Perhon ajatuksissa sikatiloille. “Lantaa on levitettävä aina kun siihen on oivallinen tilaisuus.” Siihen syysohra tuo mainion mahdollisuuden sekä ennen kylvöä että keväällä oraille. Lisäksi runsaan oljen korjuulle kuivana on hyvät mahdollisuudet.
KWS Kosmoksen siemenestä on ollut kova kysyntä, mutta vielä Peltosiemenellä on tavaraa nopeille kylväjille, kertoo Teemu Junttila. Kuusiston tilan 17,5 hehtaarilta Kosmosta puitiin noin 146 tonnia, 8 340 kg/ha.
Kuusiston tila
Pauli ja Outi Perho, Ypäjä
Sukutila 3 polvessa vuodesta 1994
150 ha, 900 lihasikaa
Siemenviljely ja kunnostus, erityisesti nata ja timotei.
Laaja koneyhteistyö serkusten kesken.
Suunnitelmissa keskittyä siementuotantoon.
Linkit:
Peltosiemen Oy
peltosiemen.fi/kosmos-syysohra
Junttilan tila Oy
Sastamala
Ei kommentteja