Turvemiesten rekkamarssi saapuu aikaisin vappuaattoaamulla Helsinkiin eduskuntatalon eteen.
Rekoista muodostuu kolmen – neljän kilometrin jonona Mannerheimintiellä.
Allekirjoita kansalaisaloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7914
Yli sata rekkaa turpeen puolesta
Perävaunuyhdistelmiä saapuu pääkaupunkiin eri puolilta Suomea.
Turveyrittäjät Markus Mantela, Jouko Pahkakangas, Antti Ala-Kotila ja Miika Mantela päättivät, että jotain pitää tehdä kansakunnan omavaraisuuden eteen.
Rekkamarssille on haettu poliisin luvat. Päättäjien ja kansalaisten valistaminen on vaatinut runsaasti ponnisteluja, mutta nopeassa aikataulussa neljän miehen poppoo on saanut paljon aikaan.
Maaseutu ei elä ideologialla
Turverekkamarssi nostaa esiin käytännön tason ongelmat, joita turpeen alasajo aiheuttaa.
Yrittäjät eivät puhu ainoastaan omasta puolestaan. ”Kyseessä on koko yhteiskunta.”
Yrittäjät pohtivat kokonaisvaikutuksia.
Kasvihuonetuotanto kuihtuu ilman kasvuturvetta, samoin puuntaimituotanto. Jos kotieläintilat eivät saa hygieenistä turvekuiviketta, antibioottien käyttö lisääntyy eläinterveyden heikentyessä.
Turpeen poltossa turpeen erinomaiset hyödyt tarkoittavat kattiloiden syöpymistä, koska turpeen pH on alhainen. Turpeesta kertyy myös tärkeää rikkiä polttoprosessiin. Ilman turvetta laitokset joutuvat investoimaan rutkasti euroja rikkilaitteisiin.
Yhteiskunta kerää mittavat maksut turpeen hyötykäytöstä
Miehet kokoontuivat yhteen Ari-Pekka Niemen turvetyömaalla. Niemi sanoo varastoissaan olevan parin miljoonan euron turpeet.
Joka kuutiosta on kuitenkin kulut maksettu. Vesien tarkastusmaksut ja kalatalousmaksut tarkoittavat paksua, kymmeninen, jopa satojen tuhansien eurojen rahakasaa.
Turpeen nosto on luvanvaraista, sitä ei voi korjata, mistä haluaa.
Kun turvealue on saanut luvituksen, se on käynyt mittavan ja kalliin monen tason tiukan viranomaismenettelyn, jossa on tarkasteltu luontoarvoista lähtien vesistövaikutukset. Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) on monivaiheinen ja tarkka prosessi.
Toimittajalta
Jos turve luokitellaan uusiutuvaksi, päästökauppamaksut loppuvat
Jos tällainen tapahtuma järjestettäisiin Ranskassa, kaduille kipattaisiin turvetta tuhansia kuutioita. Tuskin edes poliisilupia gallialaiset kyselisivät.
Poliitikot esittävät turpeen käytöstä mitä kummallisimpia olettamuksia. Erikoisia tutkimuksiin perustuvia luuloja on rutkasti.
Turvetuotanto ei esimerkiksi pilaa GTK:n tutkimusten mukaan vesistöjä.
Turve on kallista käyttää, koska päästökauppamaksut ja verot ovat tuplaantuneet lyhyessä ajassa viime syksyn jälkeen.
Jos turve luokitellaan uusiutuvaksi ensin Suomessa, myöhemmin komissiossa, turpeen käytöstä ei tarvitse maksaa satojen miljoonien päästäkauppamaksuja vuosittain. Säästö olisi valtava ja energia olisi edullista ja kilpailukykyistä. Ja kotimaista.
Mutta tätäkään ilmeisesti osa päättäjistä ei tunnu tietävän. Tieto päästökauppamaksujen poistumisesta perustuu entisen mepin ja tohtori Eija-Riitta Korholan tietoon.
Ei kommentteja