”Olen juuri tulossa käräjiltä”, Anssi Kyttä sanoo puhelimessa rauhallisena. Rauhallisuus on ollut viime lokakuusta lähtien koetuksella.
Kolme viikkoa sitten viime syksynä alkanut farssi päättyi, kun käräjiltä tuli vapauttava päätös.
Hiehojen alla olleet kuivikkeet eivät olleet käräjäoikeuden mielestä eläinsuojelurikos.

Hiehon karsinassa eläimet olivat läänineläinlääkärinkin mielestä puhtaita ja hyväkuntoisia. Kuiviketurve oli imenyt itseensä virtsan ja lannan, mutta makuualusta ei ollut edes märkä.
Eläinsuojelurikos ei ole leikin asia
”Poliisikuulustelun jälkeen jouduin sairaslomalle pariksi kuukaudeksi.” Anssi Kytän perheessä oli kaksi vakavaa sairastapausta samaan aikaan.
Farmarin ääni kaksi viikkoa käräjien jälkeen murtuu ja hän rykäisee muutamana kerran, pitää taukoa ja jatkaa: ”Tätä ei olisi tähän enää tarvittu.”
Viranomaisen pelko alkaa olla tiloilla arkipäivää. Kyttä pelkää seuraavaa valvontakäyntiä. Ei siksi, että asiat eivät olisi kunnossa, mutta viranomaisen pelko jäytää.
Maitohuoneen katossa oli hämähäkin seittiä. ”Mun piti lähettää eläinlääkärille valokuva, että ne on siivottu.”
Anssi Kyttä murehtii asiaa. ”Kun kaikki kuitenkin pyritään tekemään mahdollisimman hyvin.”
Sanktiot eivät ole rangaistus
Maallikosta voi tuntua, että asia ei ole iso, mutta jos Anssi Kyttä olisi tuomittu, häneltä olisi peritty kaikki yli 30 000 euron eläintuet takaisin. Nyt hän sai 1300 euron sanktion.
Koska Suomen laissa ei voi samasta rikoksesta mahdollista tuomita kahta eri rangaistusta, Korkeimmassa Oikeudessa on tehty ennakkopäätös, että tukien takaisinperintä ei ole rangaistus.
Paine oli 10 kuukautta kova. Vaarassa oli koko elinkeinotoiminnan loppuminen mahdollisten sanktioiden myötä.

Vasikoiden juoma-automaatti alkoi valuttamaan. Eläintilassa tapahtuu jotain ennakoimatonta koko ajan, eikä kaikkeen voi varautua.
”En tehnyt tutkintapyyntöä”
Läänineläinlääkäri Minna Lemettinen sanoo, että hän ei ole tehnyt tutkintapyyntöä. ”Tämä oli hallintopäätös, joka menee automaattisesti poliisille tiedoksi. Kerroin Anssi Kytälle myös asian”, valvontaeläinlääkäri kertoo. Lemettinen kertoo, että hänen oli väitetty tehneen tutkintapyynnön. ”Ei tällaisia kannata käräjille viedä, vaan vasta tapaus, jossa on oikeasta eläinsuojelurikkomuksesta kysymys”, eläinlääkäri sanoo.
Vähäisissä tapauksissa eläinlääkäri voi kehottaa korjaamaan puutteet ja tekee myöhemmin tarkastuskäynnin.
Asiassa on jokin taho menetellyt väärin, mutta yksittäinen elinkeinon harjoittaja ei voi asialleen mitään.
Asiaa hoitaneen asianajajan kommentti:
Arviointikeskuksen toimitusjohtajan, Lauri Pakan mukaan eläinsuojeluasioissa kohtaavat usein teoria ja käytäntö. ”Tarkastajalla saattaa olla syvä ohjeistuksen tuntemus, mutta
usein kokemus arkisesta työstä karjan parissa puuttuu. Silloin tarkastajalla ei ole tiedollista saatikka kokemuksellinen valmiutta tehdä puolueettomia ratkaisuja. Tulkintoihin on vaarana vaikuttaa oma
arvomaailma. Niin ei virkamiehen tule toimia”.
Emme tavoittaneet vuosilomalla olevaa syyttäjäviraston syyttäjää kommentoimaan asiaa.
4 Kommenttia
syyttäjällä lieneen liian pehmustettu toimisto jakkara verrattuna lypsy jakkaraan
Sympatiat , jaksamista ja tsemppiä Anssi Kyttälle. Hävetköön ja suuret nuhtelut virkamieseläinlääkäri Minna Lemmettille.
KUKAAN ei usko mitä on elää pelossa täällä maaseudulla. Sairasta on se, että suurin pelko tulee valtion, virkamiesten ja virastojen taholta. Välillä etsitään kadonneita korvamerkkejä taskulampun valossa yömyöhään tai tutkitaan poliisin kanssa kuivikkeita… Parhaimmillaan saman viikon aikana useampi yllätysisku kotiin, poliisikuulusteluja, uhkasakkoja ja pelottelua. Ilman mitään todellista syytä. Eläintilalla saa aavistuksen siitä mitä oli elää Gestapon ikeessä.
Eikä Suomessa ongelma ole EU vaan ihan kotimaiset, vastuuta ja omien päätöstensä seurauksia pakoilevat virkamiehet(naiset).
[…] liittyviä muutamaa perusasiaa ottamatta kuitenkaan sen tarkemmin kantaa yksittäistapauksiin: Eläinsuojelurikos todettiin käräjillä aiheettomaksi ja Eläinsuojelurikos – Onko eläinsuojelurikoksen törkeys katsojan […]
Minna Lementtinen valehtelee, ettei ole tehnyt tutkintapyyntöä, kukapa muu sen tekisi.hallintopäätös ja hallintöpäätös,kukapa sen sinne toimittaa ellei valvontaeläinlääkäri hah ja nyt tapattanut ilveksen joka on rauhoitettu eläin ja toipilas.