Eläinsuojeluoikeudenkäynnit ovat tulleet YLE:n otsikoihin tänään. Timo Äijö (OTM-luvan saanut oikeudenkäyntiasiamies) on käynyt lukuisia eläinsuojeluoikeudenkäyntejä. Hän kommentoi uutista tuohtuneena.
”Tässä luodaan taas negatiivisuutta, annetaan väärä kuva. Kerrotaan kuinka vähällä eläinsuojelurikoksista tuomitut pääsevät.”
Äijö on YLE:n uutisen kanssa samaa mieltä siinä, että tuomiot ovat erittäin ailahtelevia.
Hänen on vaikea yhtyä YLE:n väitteeseen, että rangaistukset olisivat pieniä. Sakot voivat olla pienet, tuomiosta aiheutuvat tukien takaisin perinnät ovat usein jopa kymmeniä tuhansia euroja.
Hänen on vaikea yhtyä YLE:n väitteeseen, että rangaistukset olisivat pieniä. Sakot voivat olla pienet, mutta tukien takaisin perinnät ovat usein jopa kymmeniä tuhansia euroja.
Eläinsuojeluoikeudenkäynnit — tuomiot vaihtelevat
Ylen uutinen kertoo, että syyttäjä ja tuomioistuin nojaavat usein päätöksissään valvontaeläinlääkäreiden asiantuntijalausuntoihin.
”Jos poliisilla, syyttäjillä ja tuomareilla olisi eläinten käyttäytymisestä ja kärsimyksestä enemmän ymmärrystä, se näkyisi myös eläinsuojelurikosten käsittelyssä”, tutkija ja hevosharrastaja Tarja Koskela sanoo YLE:lle.
”Koskelan mukaan eläinsuojelurikokset pitäisi keskittää tiettyihin tuomioistuimiin, jolloin rangaistuskäytäntöjä saataisiin yhtenäistettyä. Tällä hetkellä tuomion ankaruus riippuu monesti siitä, missä juttu käsitellään.”
Laki on epäselvä
Tässä YLE:n haastattelema tutkija osuu Äijön mukaan naulan kantaan: Tuomioistuin nojaa useimmiten päätöksissään ainoastaan eläinlääkärin mielipiteeseen, vaikka todistelu olisi kuinka hataraa. Eläinlääkärin sana ja mielipide riittää, näyttöä ei tarvita.
Äijö kiteyttää: ”Onko se ihme että tuomiot vaihtelee niin rajusti.”
Laki on epäselvä ja huono, tulkintoja on monia. Valvonnassa käytettävät suureet ovat epätarkkoja: ”riittävä tai puhdas.”
Hänen mukaansa valvontaeläinlääkäriä vastaan on turhauttavaa lähteä. ”Eläinten kasvattajan sanalla, eikä todisteluilla ole mitään merkitystä eläinlääkärin sanaa vastaan.”
Viljelijän pitää uskaltaa valittaa
Äijö sanoo, että viljelijät eivät lähde valituskierrokselle, kun luulevat sakot maksettuaan, että homma loppuu siihen. Ei se niin mene, siitä se vasta alkaa.
Suurin virhe, minkä voi tehdä, ettei valiteta. Valittaessa on mahdollisuus saada oikeutta.
”Riittävän moni kun valittaa, lainsäätäjä joutuu miettimään, pitääkö tehdä jotain muutoksia.”
Kunnollisen juristin palkkaaminen on usein kannattava investointi. Äijö käyttää termiä googlelakimies – muutaman tunnin opiskelu Finlexiä ei riitä.
Äijö on tehnyt asiakkaansa puolesta korkeimpaan oikeuteen tuomion purkuvaatimuksen, koska tuomiot ovat niin ailahtelevia. Yhdessä paikassa Suomea tuomio on erilainen kuin toisessa. Ei se näin voi olla.
Lue oikeusjuttu tästä.
Lue myös Holger Viklundin surullinen tarina tästä.
Toimittajalta
Eläinsuojeluoikeudenkäynnit tarvitsisivat lisää osaamista
Artikkelin tarkoitus ei ole mollata eläinlääkäreitä tai tuomioistuimia, vaan tuoda epäkohtia esiin.
Olin itse todistajan Susa Lengmanin oikeusjutussa Pirkanmaan käräjäoikeudessa, joka on rangaistusten määrissä ja ankaruudessa kärjessä. Tuomio tuli mielestäni täysin väärin perustein ilman pitäviä todisteita. Kyseessä oli vain eläinlääkäri Anne Sillanpään mielipide. Minun vastakkaisella todistelulla ei ollut painoa, vaikka kokemukseni eläinten hoidosta on vuosikymmenten mittainen.
Lengmanilla oli tilaa kaksinkertaisesti yli lain vaatimuksien. Eläimet puhtaita ja hyvin hoidettuja. Eläinlääkäri ei ymmärtänyt, että naudalta lähtee keväällä talvikarva pois. Hän väitti kyseessä olleen taudin.
Piina loppui siihen, kun remmiin astui uusi eläinlääkäri. Hänen mukaansa tilalla on kaikki kiitettävän hyvin.
Oikeusistuimiin pitää saada asiantuntevia tuomareita, tai eläinsuojeluasioihin erikoistuneita tuomioistuimia. Päätöksen, oli se tuomio tai tuomitsematta jättäminen, pitää perustua faktaan.
On myös tärkeää saada sellaiset tilat ruotuun, joilla on iso remmi lähtenyt päältä ja todelliset laiminlyönnit ovat toistuvia. Pikkurikkeistä, milleistä tai satunnaisesta erheestä pitää selvitä vähemmällä.
Ei kommentteja