Heikki Kujala, Nivalan Koneasema OY:n toimitusjohtaja antoi MaaseutuMedialle haastattelun, jossa on purettavaa useamman artikkelin verran.
Kujalan sanoma kelpaa huonossa ajassa monelle kannustimeksi: Ongelmat ovat vain haasteita. Kotieläintilan tehokkuusajattelu on paljon muuta kuin suuri yleisö luulee.
”Me ei voida jäädä manaamaan hintaa ja lähteä traktorimarssille lyömään nyrkkiä pöytään. Sillä saadaan ehkä yhteishenkeä kohennettua, mutta ei mitään uutta ei saada eikä muutosta markkinatalouteen.”
Kujala lainaa Einari Vigreniä: ”Se voittaa joka ei luovuta.”

Heikki Kujala näkee että jokaisen pitää löytää omat vahvuutensa. Asioihin joihin ei voi vaikuttaa, ei kannata paukkuja haaskata.
Keskity siihen mistä raha tulee
”Sellaista tilaa ei ole tullut vastaan, että itse kaikki työt itse tekemällä olisi tullut halvemmaksi”, Heikki Kujala kiteyttää.
17 vuotta yrittänänä toiminut ja Nivalan Koneasema OY:n perustaja omaa kovan kokemuksen maaseudun koneurakoinnista ja yrittämisestä.
Nykyisiin lietteen multausurakointiin keskittyvä yritys on tehnyt mielenkiintoisia huomioita. Kun yritys on kaventanut toiminta-aluettaan samalla on kannattavuus ja liikevaihto kasvaneet. Turhia rönsyjä on karsittu keskittymällä ydinliiketoimintaan, lietteen siirto- ja multauspalveluun.
Maatilan kannattaa Kujalan mukaan keskittyä siihen mistä raha tulee.
Karjatilan kannattaa ostaa urakointipalveluita
Kujala kertoo, että Proagrian neuvoja oli sanonut aina kun karjatilasta tehdään osakeyhtiö, säilörehun teko ja lietteenlevitys lähtevät talosta välittömästi.
”Kun rehellinen tuloslaskelma otetaan kouraan, totuus paljastuu: Kannattavuuslaskelma on eri kuin likvi.”
Kujala kertoo että on monen tekijän summa jotta meillä koneurakointi ei ole saavuttanut samanlaisia suhteita kuten esimerkiksi Tanskassa.
Tanskassa urakointipalvelut ovat kehittyneet 60 vuotta
Suomessa on totuttu tekemään ensisijaisesti itse.
Raskaat koneet sopivat kuivalle maalle
Raskaista koneista Heikillä on selkeä näkemys. ”On pyrittävä siis siihen että lietteenlevitykset tehdään kuivimpana mahdollisena aikana ja vältetään menemästä märälle palstalle ollenkaan.”
Urakointikaluston pitää siis olla tehokasta. ”Päiväsaavutusta levitystonneissa parannetaan jatkuvasti. Vaikka asiakasmäärä hiljalleen kasvaa, niin levitysaika lyhenee. Pelto on siitä hyvä kaveri, että se ei huijaa eikä sitä voi huijata. Sato kertoo miten pelto voi. Teknologia pintapaineen pienentämiseksi kehittyy koko ajan, joka taas vähentää tiivistymisriskiä.”
”Peltoa on kunnioitettava, se pitää meidät elossa”, Heikki tuumailee.
”Usealla tilalla vaimot tilaavat palvelun että ”meidän isäntä ei enää lietettä aja — Sillä on muutakin tekemistä. Juttu on oivallettu huumorin kera”, Heikki heruttaa.
Keskitytään omiin voimavaroihin
Maataloudessa on paljon rajoitteita, lainsäädäntöä ympäristömääräyksiä, kuten nitraattiasetus. ”Mutta ne on vain hyväksyttävä”, Heikki sanoo matalalla äänellään painokkaasti.
Hän ehdottaa että maatiloilla pannaan tiimi miettimään mitkä ovat pelivälineet ja miten homma hoidetaan.
Heikki puhuu pelinrakennusvälineistä. Hänen mukaansa ei ole muuta mahdollisuutta kuin mennä niissä raameissa kuin on annettu.
Sikarinki Oy yksi Suomen tehokkain lihasikala
Mies aloitti talvityöt pari vuotta sitten Sikarinki Oy:ssä, kun haketushommat loppuivat. Hän ei ollut ennen tehnyt sikalassa töitä, mutta yrittäjäasenteella hän toi uutta kasvua sikalaan. ”Mutta haju oli tuttu”, lieteurakoija virnistää.
Hän toimii sikalassa toimitusjohtaja Kari Saalastin aisaparina. Heikin tehtävänä on kyseenalaistaa ja puida ammattikasvattajan ajatuksista olennaisin.
Sikarinki sai tuottajapalkinnon hurjista päiväkasvuistaan, siat kasvavat keskimäärin 1150 grammaa päivässä. Vuosi aikaisemmasta kasvut nousivat 175 grammaa, millä oli uskomaton vaikutus sikalan talouteen.
Heikki huomasi esimerkiksi että pesutaukoihin menee liikaa aikaa. Sikalan pesut aloitetaan nykyisin jo kun ensimmäiset karsinnat oli tehty.
Hännänpurenta ei ollut iso ongelma, mutta kun Heikki tutki lääkintäpöytäkirjoja, hän huomasi että auringonpuoleisella seinällä purentaa esiintyi muuta sikalaa enemmän.
Toimenpide oli peittää ikkunat valoa läpäisevällä UV-kennolevyllä ja hännänpurenta loppui liki tykkänään. Se tarkoitti myös osaruhohylkäysten vähenemistä.
Rehu- ja tarvikevarastot on oltava ajan tasalla, ja niihin on löydyttävä vastuuhenkilö. ”Jos esimerkiksi hera loppuu kesken, siat syövät 30 prosenttia vähemmän. Saattaa kestää viikon nostaa ruokamäärää 5 prosenttia päivässä takaisin normaaliin.”
Jos sika ei saa tarpeeksi ruokaa, kasvu hidastuu ja kannattavuus heikkene. Kotieläintilan tehokkuusajattelu on paljon muuta kuin suuri yleisö luulee. Se on pääsosin pienten asioiden ja työtapojen uudelleenajattelua ja viilausta.
”Virheitä ei saa pelätä vaan ne pitää korjata mahdollisimman hyvin.”

Lietealtaissa näkee miten ruokinta toimii. ”Olen nähnyt lietealtaissa luvattoman paljon jauhamatonta viljaa. Huonot myllynseulat vievät kannattavuutta kun sika tai nauta ei hyödy huonosti jauhetusta viljasta, joka menee suoraan läpi lietelaariin”, Heikki Kujala kertoo. Kuva Timo Heikkilän sikalalta Ruskolta, jossa alaveteläinen Oy Hulden Ab oli urakoimassa lietettä.
Maatalous on mahdollisuuksia täynnä
Heikki Kujala näkee että maataloudella on mahdollisuuksia menestyä myös Suomessa. On tärkeätä löytää omasta toiminnasta tehostamista. Heikki sanoo että olennaiset osat pitää olla paketissa ja epäolennaiset pitää karsia.
”Hyvät käytännöt kestävät kyseenalaistamisen.”
Usein tämä on Kujalan mukaan sitä että ulkoistetaan niitä töitä, jotka eivät kuulu perusbisnekseen. ”Ison talon vanhaisäntä sanoi joskus että kun keihään kärki on kapea, se on terävä.”
Kujalan mukaan on keskityttävä kapeaan sektoriin ja lisätä sitä keskittymistä. ”Hyvänä aikana urakoinnin kysyntä vähenee kun farmarit hankkivat omia koneita. Huonot ajat pakottavat käyttämään edullisempaa urakointia.”
Heikki Kujala on itse omassa multausurakonnissaan keskittynyt asiakkaiden ongelmien ratkaisuun. ”Otetaan huoli pois isänniltä.”
Hän tietää miten palvella asiakaslähtöisesti. ”Joka vuosi on urakoijan lunastettava lupaus uudelleen.” Hän puhuu myös uudesta urakointikulttuurista, jonka osana on myös työn teettäjän sitoutuminen.
Asiakkaan ei tarvitse kuin ilmoittaa koska lietettä saa ruveta ajamaan. Hänen ei tarvitse edes sekoittaa allasta.
Nivalan koneasema pitää huolta vanhoista asiakkaistaan. Ja asiakkaat pitävät huolen heistä.
”Heille ei saa antaa pienintäkään syytä vaihtaa meidän palvelua toiseen.”
Ei kommentteja