Harvat ymmärtävät minkälainen huoltovarmuuskatastrofi on edessä.
Tänä keväänä vastuulliset maanviljelijät kylvävät taas. Jatkossa kylväminen loppuu, kotieläintuotanto loppuu, kun rahat loppuu.
Viljelijät ovat hoitaneet huoltovarmuutta viimeisen kymmenen vuotta talkoilla, jotta kuluttaja saa halpaa ruokaa ja kauppa leipoo miljardivoittoja.
Ruokalasku tuplaantuu
Palkansaajien 145 miljardin palkkatuloista on mennyt 15 miljardia ruokakauppaan.
Ministeri Mika Lintilä on ennustanut ruokalaskun tuplaantuvan. Tämä tarkoittaa 15 miljardin lisälaskua kuluttajalle.
Kun tähän saakka maanviljelijöiden tuottajahintojen 2,4 miljardin osuus tuosta potista on noin 15 %, minne 85 % menee?
Kun tähän saakka maanviljelijöiden tuottajahintojen 2,4 miljardin osuus tuosta potista on noin 15 %, minne 85 % menee?
Jossain tuotteissa tämä on vielä ihmeellisempää: 1,40 euron ruisleivän hinnasta menee rukiin viljelijälle 7 senttiä.
Oluen hinnan nousua voi ihmetellä ohran hinnan nousulla. Olutpullossa on 45 grammaa ohranjyviä, jonka arvo on lyhyellä matikalla eurosentin luokkaa. Viljan hinnankorotus on 0,3 senttiä olutpullon sisällöstä.
Viljan hinnankorotus on 0,3 senttiä olutpullon sisällöstä.
Suomessa keskimääräinen kuluttajan päivän ruokalasku on 7 euroa, tästä maanviljelijän tuottajahintojen osuus on 1,2 euroa.

Raija Kaartinen tekee maalaisruokaa. Pöydän antimissa on vain vähän ostettuja elintarvikkeita. Marjat, vihannekset, liha sun muut ruoka-aineet tulevat tuvan ympäriltä. Leipä leivotaan maalla usein itse.
Maatalouden leikkaukset ovat suuria
Maatalouden tulojen jälkeenjääneisyys on ollut pitkällä aikavälillä miljardi miljoonaa. Kustannuskehitys ja Ukrainan sota on verottanut 500 miljoonaa lisää.
Kymmenen vuoden halpuuttaminen ja samassa ajassa maatalouden 1,5 miljardin eurosta syntynyt aukko ovat ajaneet ruokatuotannon umpikujaan.
Kymmenen vuoden halpuuttaminen ja samassa ajassa maatalouden 1,5 miljardin eurosta syntynyt aukko ovat ajaneet ruokatuotannon umpikujaan.
Kehysriihessä maatalousmomentilta leikataan vielä 40 miljoonaa. Ehkä ekonomistista tämä 40 miljoonan leikkaus ei tunnut miltään, ”saittehan 300 miljoonaa huoltovarmuuspakettiin”.
Yksi paketin erikoisuus on kosteikkoviljelyyn osoitettu 30 miljoonaa euroa. Kosteikkoviljelyä ei ole vielä olemassakaan — ainakaan pellolla. Se mitä maatalousmiehet ymmärtävät kosteikkoviljelyllä, ei tarvitse rahaa.
Siihen osoitettiin kuitenkin 30 miljoonaa euroa, koska sillä on kuulemma kysyntää. Väite on outo — Kaupat eivät ole moisesta kuulleetkaan.
Pakettia on arvosteltu. Jotkut lähteet epäilevät, että komissio olisi antanut luvan suorille maksuille, mitä ministeri Saarikko aiemmin keväällä lupasi.
Minkälaista vuoropuhelua on käyty komission kanssa, ei ole löytynyt vielä luotettavia todisteita.
Yksi ongelma nopeille helpotuksille ovat erilaisten maksujärjestelmien aikataulut ja säännöt.
Viljelijät itse ovat yleisesti sitä mieltä, että huoltovarmuuspakettista ei ole pelastuspaketiksi, mutta he ovat tyytyväisiä, että jotain saatiin.
Miljardi koostuu 50-senttisistä
Ruuan tuottaminen maksaa. Tähän asti viljelijöiden tuottaman raaka-aineen arvo on noin 2,4 miljardia, ja viimeisten kustannusnousujen jälkeen tämä ei riitä edes tuotannon juokseviin menoihin.
Kaupan tulos on melkoinen. K-ryhmän liikevaihto oli 2021 11 miljardia, tulos 700 000 euroa. S-ryhmän liikevaihto oli 12,3 miljardia. Kun lasketaan yhteen tulos, jaetut bonukset ja investoinnit, tulos on 1,6 miljardia.
Kaupan tulos oli 2,3 miljardia.
Kaupan tulos oli 2,3 miljardia.
Selkeä korjaus maatalouden ongelmiin olisi miljardi euroa, sama summa, joka käytetään hiilidioksidin vähentämiseen.
Miljardi tarkoittaisi 50 sentin päivittäinen panostusta jokaiselta suomalaiselta vuodessa.
Tuosta 50 lisäsentistä jäisi vain 5 senttiä jos viljelijälle jäisi samat rippeet kuten nytkin. Miten kohdentaa 50 senttiä suoraan maataloustuotantoon – kilpailulainsäädännön tiivistämisellä?
Saihan Valiokin 100 miljoonan sakot ja korvausvaateet polkumyyntiperustein.
Ruuan hintojen nousu Saksassa
Saksassa kauppa ja kuluttaja on osallistunut talkoisiin. Vaikka ennen Ukrainan sotaa hintoja oli nostettu 5 %, kauppa varoittaa uuden hinnan nousun olevan kaksinumeroinen.
Esimerkiksi voin hinta on noussut Pörssikurssit artikkelin mukaan 30 %. Juuston ja leivän hinnan nousu on ollut toistaiseksi maltillisempi.
Kauppaketju Aldi on hilannut 180 tuotteen hintoja ylöspäin. Muut kauppaketjut ovat seuranneet esimerkkiä. Pajlonko tuottajien osuus on noussut, on vaikea sanoa, mutta tuotteiden hintojen vakuutetaan kattavan kallistuneiden raaka-aineiden hintaa ja kuljetuskustannuksia.
Monet tuotteet, kuten auringokukkaöljy ja vehnäjauhot ovat jo loppuneet väliaikaisesti hyllystä.
1 Kommentti
Tämä tukipaketti on ihan humpuukia, menee kaikkeen muuhun kuin kevään kylvöjen tukemiseen. Paljolti hallituksen aatteelliseen huhaaseen… Samanlaista rahan kylvöä mustaan aukkoon kuin koko hallituskauden politiikka ja kaikenlisäksi kaikki velaksi. Ihan ykkös asia mastalouden osalta olisi epäterveet kauppatavat, kaupan hintasanelun ja kartellinomaisen hinnoitteluun puuttuminen lailla. Näihin ei selvästi haluta puuttua, kansanedustajien sidonnaisuudet keskusliikkeiden hallituspaikkoihin ja ruhtinaalliset kokouspalkkiot pitävät huolen että kaupan sanelu tuottajahinnoissa jatkuu tässä maailman vähiten korruptioituneessa maassa.