Jepuan Biokaasu tekee erilaisten elinkeinojen biojätteistä biokaasua teollisuudelle. Jepualla on yksi maan harvoista liikennepolttoaineena käytetyn kaasun jakelupisteistä.
Biokaasuprosessin jälkeen syntynyt nestemäinen mädätysjäännös on erinomaista lannoitetta, jossa ei ole haitallisia mikrobeja ja pienentyneet hajuhaitat.
Edullisen ja hyödyllisen lannan vastaanottajia tarvitaan lisää, koska prosessista syntyy nestemäistä lannoitetta 300 kuutiota vuorokaudessa.
Toimitusjohtaja Kurt Stenvall toivoo, että tietoisuus erittäin liukoisesta ja hygieenisestä lannasta lisääntyy. Se sopii erinomaisesti myös luomulannoitteksi.
Lannan paras vastaanottoaika on nyt, ennen peltotyösesonkia.
Runsaasti liukoisia ravinteita
Mädätysjäännös sisältää viimeisimmän analyysin (17.3.2016) mukaan kokonaistyppeä 5,3 kiloa lietekuutiossa. Vesiliukoisen typen osuus on 2,97 kiloa kuutiossa. Jo 10 kuution hehtaariannoksella kasvit saavat kokonaistyppeä 53 kiloa hehtaarille ja liukoista typpeä vajaat 30 kiloa.
Fosforin kokonaispitoisuus on 0,96 kiloa kuutiossa. Liukoista fosforia löytyy 0,08 kiloa kuutiossa, kaliumia 2,1 kiloa kuutiossa.
Prosessin läpikäynyt lannoite on hygieenistä, eikä sisällä esimerkiksi rikkaruohon siemeniä.
Nopealiukoinen mädätysjäte on tehokas lannoite. Nurmiviljelystä saatujen kokemuksien mukaan joillain tiloilla rehua on päästy korjaamaan reilua viikkoa etuajassa ja sato on ollut runsaampi kuin tavallisesti.

Timo Heikkilän lietekalustoa Ruskolla. Heikkilällä on vanha itsekulkeva letkulevitin, jota ruokitaan lietteellä maanalaisilla entisillä kasteluputkilla.
Voisiko toimia jopa lehtilannoitteena?
ProAgrian asiantuntija Jari Luokkakalliokin tietää mädätysjäännöksen edut: ”Tämä on erinomainen lannoite.”
Olomuoto on Luokkakallion mukaan hyvin imeytyvää tasalaatuista nestettä. ”Se on hyvin vesimäistä, koska siinä ei ole kiintoainetta juuri ollenkaan.”
Ajatukseen, voisiko lietettä levittää kasvinsuojeluruiskulla lehtilannoitteena, Luokkakallio naurahtaa: ”Sitä ei ole kukaan kokeillut. Ehkäpä.”
”Hiveniä lannoitteessa on vaikka kuinka paljon, kun prosessissa on paljon kasviperäisiä syötteitä.”
Miinuksena Luokkakallio näkee nestemäisen olomuodon. ”Varastointi ja levitys on hankalampaa kuin kiinteän lannoitteen kohdalla.”

Jos Jepuan Biokaasun tuottamaa lietettä levitetään 15 kuutiota hehtaarille, fosforimäärät ovat määräysten rajoissa. Typpeä kertyy silloin 79,5 kiloa. Liukoista typpeä 44,55 kiloa. Liete on notkeaa ja tasalaatuista. Sitä ei tarvitse sekoittaa. Kuvassa Toni Krekon ja Timo Risulahden letkulevityskalustoa.
Lantaa saa ilmaiseksi lähelle
Kurt Stenvall kertoo, että lantaa kuljetetaan ilmaiseksi 30 kilometrin säteelle. Jos välimatkaa on enemmän, asiasta kannattaa neuvotella tapauskohtaisesti.
Lannan vastaanottamisesta kannattaa maksaa vaikka kuljetusmaksua kauemmas, koska kuljetuksen lisäksi ei tule muita kustannuksia kuin levitys.
Orgaaninen lannoite lisää myös pieneliötoimintaa.
Tiloilla on usein tyhjiä lantavarastoja, jotka sopivat mädätysjäännökselle. Lietelaarin rakentaminenkin voi olla kannattavaa, koska investointi maksaa itsensä lannoituskustannuksina takaisin.

Lietteenlevitys pitää tehdä tehokkaasti. Kuvassa alaveteliläisen Huldénin kalustoa rahtitöissä Aurassa Varsinais-Suomessa.
Olli Punkari on käyttänyt Jepuan Biokaasun lietettä kaksi satokautta
Vähäkyröläisellä Olli Punkarilla kertyy kuljetusmatkaa Jepualta 70 kilometriä. ”Olen laskenut, että liete tulee levitettynä ja rahdin kanssa puolet edullisemmaksi kuin kemiallinen lannoite.”
Punkari vuokrasi naapuritilan, jossa mukana tuli sikala ja lietelaari. ”Naapurin sikala on tyhjä, koska lihatili ei riitä rehu- ja porsaslaskun maksamiseen. Jostain muualta on sikojen kasvatusraha otettava.”
Mädätyslietteen käyttö on alentanut viljelykustannuksia, mutta Punkaria harmittaa kun kaikille hyödyllinen multaustuki otettiin pois.
”Mädätyslietteen ero perinteiseen sianlietteeseen verrattuna on nopeatehoisempaa. Eron huomaa erityisesti kylmänä ja kuivana alkukesänä.”
Jepuan Biokaasu kierrättää
Vuonna 2013 valmistunut laitos tuottaa luonnonvaraelinkeinojen sivutuotteista, kuten sikalietteestä, turkistalouden sonnasta ja nahkateollisuuden karvontajätteestä, vihermassoista ja perunateollisuuden sivutuotteista, edullista bioenergiaa lähistöllä sijaitsevien tehtaiden tarpeisiin. KWH Mirka saa kaasunsa putkea pitkin neljän kilometrin päähän. Snellmanin teurastamolle viedään runsas puolet kaasusta pulloissa.
Metaaniksi jalostettu liete on todellista kierrätystä, varsinkin kun prosessista liete palautuu takaisin ravinteiksi.
Uusikaarlepyyssä syntyy elinkeinojen biojätettä 70 prosenttia yli oman tarpeen. Omavaraisuus on siis 170 prosenttia.
Prosessissa metaani kerätään talteen haittaamasta ilmastoa. Biokaasuprosessi on ympäristöystävällistä ja järkevää energiataloutta, vaikka mikään liiketoimintana se on perin pitkäjänteistä. Suomessa toimintaa ei tueta Saksan tapaan. Suomessa biotalouden tukeminen on vasta puheiden asteella.
Mädätysjäte tarjoaa lähiseudun viljelijöille huomattavaa kustannussäästöä kasvavissa lannoituskustannuksissa.
Korjattu liukoisen fosforin määrä.
Artikkeli laadittu yhteistyössä Jepuan Biokaasun kanssa. Jepuan Biokaasu kotisivuille pääset tästä.
Lue Huldénin tehokkaasta lietteen levityksestä tästä.
Artikkeli letkulevityksestä tästä.
Heikkilän sikalan ympäristön ehdoilla elämisestä tästä.
Ei kommentteja