Kuorittu kaura maittaa eläimille. Se lisää tuotosta ja nostaa lihan tai maidon laatua.
”Kaurankuorija tekee täydellisen elintarvikkeen rivakasti — Yksi suurimpia virheitä oli, kun ei uskottiin Niperen mainosta niin myöhään”, Ismo ja Kimmo Ranta-Nilkku kertovat.
Kuorittu kaura on täydellinen elintarvike eläimille
Ranta-Nilkuilla on ollut käytössään Rivakka kaurankuorija kuusi-seitsemän vuotta.
”Yksi suurimpia virheitä oli, kun Niperen mainosta uskottiin niin myöhään, vaikka ne aina yritti selittää kun kuorii kauraa, niin tienaa enemmän. Se (kuorittu kaura) on todella hyvä rehu porsaille ja imettäville — Yksinkertainen viljellä ja täydellinen elintarvike.”
Ranta-Nilkun sikalassa on huomattu, miten maittavaa kuorittu kaura on ja miten perso sika on kuoritulle kauralle. ”Me ei millään muulla reseptillä ole saatu emakkoa syömään yli kymmentä rehuyksikköä päivässä.”
Kuorittu kaura sisältää rutkasti valkuaista. ”Ostovalkuaisen osto vähenee.”
Emakon maito sisältää sen avulla enemmän rasvaa ja valkuaista.
”Kuorittu kaura on parasta rehua pienille porsaille. MTT:n tutkimus todisti myös, että se lisäsi myös lehmien appeessa maidon tuotosta.”
Lopputuote on kuluttajalle ravinteikkaampaa
Kuorittu kaura parantaa myös elintarvikkeen ravinnepitoisuutta. ”Et ole sitä mitä syöt, vaan mitä karjasi syö”.
Sanonnan mukaan sika on laarista kotoisin.
Farmarin mukaan skottitukijoiden mukaan jos lypsylehmän dieetti sisältää apilanurmea ja kauraa, maito on sydämellekin terveellisempää.
Ylämaan karja, joka on syönyt kauraa ilman kuorta, on tuottanut ravitsemuksellisesti yhtä hyvää lihaa, kuin kala.
”Sellaisesta lihasta saisi todennäköisesti Hyvää Sydämelle -merkin”.
Rasva on ihmiselle tärkeää, erityisesti hyvälaatuinen rasva.

Ruokatuotanto lähtee pienestä liikkeelle. Kuvassa edellispäivänä syntyneitä virkeitä possuja. Emakon maidontuotanto antaa lähtöpotkun possun elämälle.
Rivakka kaurankuorija on rivakka
Ranta-Nilkun 300 emakon sikalasta myydään porsaita ja lihasikoja. Viljaa kuluu 1000 tonnia vuodessa.
Viljankäsittelylaitteet ovat kaikki teuvalaista Rivakkaa — kaurankuorija, lietso ja 20 vuotta vanha 11 kilowatin siilomylly.
Kaurankuorija on varmatoiminen, jos siellä ei ole olkea tai muuta sotkua. Jos kaura on normaalia ja hyvää, ”siellä se huilaa ja antaa möyriä”. Varaosiakin saa heti kun tarvitaan.
Kuivurista puhalletaan vilja siilomyllylle lietsolla. ”En rupea erillisiä siiloja tekemään, kun kuivurissa on tarpeeksi siiloja.” Ranta-Nilkun kuivuri on liki 70 metriä myllystä. Lietso säästää kustannuksia.
”Mylly saisi olla jo 18-kilowattinen, kun niitäkin jo saa.”
Vaikka Mylly jauhaa tonnin tunnissa, 24 tonnia päivässä — sen perään saa olla Ismon mukaan voi rakentaa paljon enemmänkin sikoja.
Viljalietso on tehokas. Sitä joutuu hiukan rajoittamaan, koska se on tehokkaampi kuin myllyn kapasiteetti.

Kaurankuorija ei ole Euroopassa harvinaisuus, mutta Rivakka on ainoa Suomessa valmistettu ja se sopii kotieläintilan tarpeisiin.
Kulujen säästäminen on tärkeämpää kuin laajentaminen
Tarinan mukaan saunaillassa Ismo Ranta-Nilkku oli toppuutellut saunakavereitaan laajennuksista. Hän oli vähän toisilla linjoilla kuin laajentamiseen uskovat: ”Laajentaa voi, mutta kustannusten alentaminen on tärkeää”.
Ranta-Nilkun sikalassa jokainen osa-alue on tarkassa syynissä.
Ruokintaan on satsattu ajatuksia.
Sikojen ruuan sivujakeina on ohravalkuainen, hiiva ja hera. Joskus mukana on perunaa.
”Emakkojen ruokinnassa pitää olla lysiinilisä ja makuaine. Me käytetään vanilja-aromia.”
Kaurankuorija tekee töitä aina kun tarvitaan. ”Sen kanssa ei tartte enempiä vatkata kun ensin vilja on analysoitu.”
Artkkeli on tehty yhteistyössä Niperen kanssa.
Niperen kotisivut ja tuotteet.
Ei kommentteja