Lukija kirjoittaa:
Vaikka tässä ehkä hieman maskuliinisessa ja yleensä karvaisten miesten ammatissa sanonta ”pientä ei tartte varoa, ja suurta ei tartte hävetä” pätee monesti, ei kuitenkaa tässä tapauksessa ole niin. Antaa kaikkien kukkien kukkia tässä tapauksessa.
Kylvömies pyrkii väistämään linnunpesiä, mutta maastoon sulautuneita pesiä on vakea havaita.

Jari Mäkisen kuva juuri kuoriutuneista poikasista äestyspellolla.

Mikko Mäki-Latvalan kuva töyhtöhyypän munista pesässään.
Keväällä on lintujen pesimäaika. Yksi juttuvinkin antanut farmari sanoi, että hän on tainnut tulla hempeäksi, kun teki viljelysuunnitelmat uusiksi, eikä uudistanutkaan heinävainiotaan kuovin pesintäpuuhien takia.
Keväällä monen pellolla on pajun oksa pesän merkkinä. Katse kannattaa suunnata muuallekin kuin traktorin konepeltiin tai naapurin lehmähakaan.

Kokenut erämies ja ornitologi Keijo Seppälä tekee pelloiltakin lintuhavaintoja. Hänellekin on vaikeata löytää pesiä mullokselta.
Linnunpesät löytyvät vain vahingossa
Pesiä on vaikea havaita ja emot ovat ovelia piiloutujia ja harhauttajia. Kuovi kävelee usein pesältä pois matalana jopa 100 metriä ennen saapujaa. Pesän läheisyyteen saapuva kulkija saa kuovin toimittajan kokemuksen mukaan tekemään jopa lentohyökkäyksiä.
Töyhtöhyyppä on yksi tavallisimmista pelloille pesivistä linnuista. ”Sen munat ovat hyvin mullan väriset ja pesä vaatimaton. Suopöllön munat taas ovat valkoiset ja helppoja havaita”, sanoo luontokartoittaja ja ornitologi Keijo Seppälä.
Muita pellolla pesiviä lintuja ovat punajalkainen ja punanokkainen mustavalkinen meriharakka, harvinaisempi kookas suopöllö on helppo havaita. Suopöllö esiintyy hyvinä myyrävuosina. Pikkukuovi on pohjoisen lintu, mutta Seppälän mukaan esimerkiksi Ilmajoen Alajoella hän on tehnyt siitä havaintoja.
Töyhtöhyypän kanta kestää hyvin, vaikka pesiä kynnöspelloilta tuhoutuukin runsaasti.

Töyhtöhyypän pesä sulautuu peltoon.

Kuovi on ovela harhauttaja ja erinomainen piiloutuja.
Munat lakkiin tai tikku merkiksi
”Linnut eivät pelkää traktoria”, Seppälä kertoo.
Pesän havaittuaan kylvömies voi merkata sen pajunoksalla tai ottaa munat lakkiin. ”Äestyksen jälkeen munat voi palauttaa takaisin pesään, eikä lintu siitä häiriinny”, Seppälä valistaa.
Monet jättävät pesän kohdan viljelemättä, jos se vain on mahdollista.
Kuovi on hiukan viisaampi, kun se pesii usein nurmipellolla. Poikaset ehtivät lähteä ennen rehuntekoa omille teilleen.
Ojien reunoillla ja muualla pesivät pikkulinnut ovat paremmin turvassa kevättöiltä.
Kuvat:
Miro Martiskainen: Artikkelikuva
Jar Mäkinen: Kuva linnunpoikasista pesässään.
Mikko Mäki-Latvala: Töyhtöhyypän pesäkuva.
Keijo Seppälä: Lintukuva ja pesäkuva
Päivitetty 25.5.: Kuovin munat eivät ole valkoisia, vaan suopöllön munat.
Artikkeli julkaistu 25.5. Sitä on täydennetty lisätekstillä ja kolmella lukijakuvalla 11.5.
6 Kommenttia
Kyllähän viljelijät suojelevat pääskysen, hyypän ja kuovin pesät, mutta nämä ”suojellut” naakat ja harakat syövät kuoriutuneet poikaset. Emolinnut eivät voi mitään.
Luontokartoittaja ja ornitologi Keijo Seppälän kannattais tutkia linnunpesiä, jos kuovin munat on valkoisia.
Totta. Virhe ei ollut Seppälän, vaan kirjoittajan. Hyvä huomio Heikki!
Näinhän se on! Mutta Hannu Koivisto jo oikaisikin asian. Kyllä ornitologi on tutustunut linnunpesiin maan perusteellisesti, on lapsuuskodin vintillä vielä kuovin pesämätäskin pesäkokoelmassa ja vanha munakokoelmakin on jossain tallessa! Kuovin pesälläkin olen käynyt ensi kerran kotitilan suolla 56 vuotta sitten.
Valitettava tosiasia on, että viljelytöissä pakosta tuhoutuu paljon pesiä haudontavaiheessa ja kuten Heli Hakamaa kommentissaan totesi, harakat, varikset ja naakat pitävät huolen siitä, ettei kovin suuri määrä poikasista lentokykyiseksi ehdi varttua. Nopeaa ja tehokasta keinoa asiaan ei ole, varislintujen ampuminenkin tuo vain paikallisesti ja hetkellisesti helpotusta, eikä ratkaisie asiaa.
Olen kuullut, että kettu osaa yhdistää kepin paikalla aina olevan pesä ja käy hakemassa munat pois. En tiedä onko totta, mutta ehkä kylvömiehen kannattaa ottaa ne kepit pois.
Pitänee paikkansa tuo keppien herättämä huomio pesärosvoissa, sama olen kuullut että kepit kannattais poistaa heti kylvöjen jälkeen.