Ilmajokelaisen Ala-Fossin navettaan haettiin ympäristölupaa navetan laajennukselle. Palaneen navetan korjauksen jatkeeksi oli tarkoitus tehdä laajennus joka toimisi myös koulutuskuntayhtymän Ilmajoen kampuksen opetustilana.
Navetan ympäristölupaprosessi koki kolauksen kun Ely-keskus teki valituksen AVI:n ympäristölupapäätöksestä. Samalla maatalousyhtymän ja koulun yhteistyön valmistelu hidastui merkittävästi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen valituksen pohjalta.
Moni ihmettelee ympäristöhallinnon toimia ja perusteita hankkeen ainoana valittajana.

Koulutuskeskus SEDU:n Ilmajoen yksikön lehmiä laitumella.
Ainutlaatuinen koulun ja maatilan yhteinen hanke
Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu suunnitteli Ilmajoen kampuksen opetusnavettaa naapurissa sijaitsevan Ala-Fossin maatalousyhtymän kanssa.
Ainutalaatuinen hanke olisi ollut hyödyllinen sekä opiskelijoille että koulutuskuntayhtymälle. Sedun ei tarvitsisi rakentaa itse navettaa, vaan opetustoiminta saataisiin ostopalveluna muutaman sadan metrin päässä kampuksesta.
Ilkan artikkelin mukaan koulutuskuntayhtymän yhtymähallitus on päättänyt kuitenkin jatkaa hankkeen toteuttamista uudelta pohjalta. Ala-Fossin navettaa voitaisiin edelleen hyödyntää. Maatalousyhtymä käynnistää ensi vuonna myös nykyisen opetusnavetan korjauksen.
Navetan ympäristölupa oli ELY:n mielestä haitallinen
”Ydinpaikka on haasteellinen. Onko maatalouden suuryksikölle sopiva paikka noin asutuksen keskellä”, sanoo johtaja Aulis Rantala Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. ”Lupaprosessissa ei ollut mitenkään esillä koulutuskäyttöä. Hakija haki lupaa tavanomaiselle toiminnalle.”
Rantalan mukaan asutuksen läheisyydestä on olemassa ohjeet. Hän kertoo että kyseessä on yleisen edun valvonta. Yksikään naapuri eikä muu taho ole valittanut asiasta.
Ala-Fossin navetta on seisonut paikallaan vuosikymmeniä.
”Hajuhaitat ovat suurin ongelma. Vaikeita paikkoja kun yksikköjä kasvatetaan tällaisessa paikassa”, Rantala kertoo.
Valitus ja valituksesta valitus
Ely teki valituksen AVI:n päätöksestä. Toiminnan harjoittaja on tehnyt myös ELY:n valituksesta valituksen.
Asia käsitellään seuraavaksi Vaasan Hallinto-oikeudessa. ”Sen jälkeen mahdollisesti Korkeimmassa Hallinto-oikeudessa”, Rantala sanoo.

Ilmajoen kaavoitusarkkitehti Kaisa Sippola ihmettelee ELY:n valituksen ajankohtaa.
Miksi ELY valitti vasta viime tingassa?
Ilmajoen kunta on neuvotellut turhaan ELY-keskuksen kanssa mahdollisuudesta perua valitus.
Ilmajoen kunnan kaavoitusarkkitehti Kaisa Sippola ihemttelee ympäristöviranomaisen toimia. ”Miksi ELY ei valittanut jo aiemmin suunnittelutarveratkaisusta, jos kerran oli sitä mieltä että sijoitus oli väärä?”
Sippola ei pidä hyvänä hallintomenettelynä, että valitus tehtiin vasta Aluehallintoviraston (AVI) ympäristölupapäätöksestä.
”Oleellistahan on onko valitus tehty määräajassa vai ei. Kokemuksesta voin sanoa, että hyvin suuri osa hallinto-oikeuteen tulevista valituksista tulee aivan viime hetkillä ja joskus joku aina myöhästyykin”, Aulis Rantala kertoo sähköpostiviestissään. ”Kaavoitusarkkitehdin ihmettelyyn vastaisin, että tässä on erityisesti kysymys ympäristönsuojelulain soveltamisalaan kuuluvasta asiasta, jolloin oikea prosessi on ympäristölupa.”
Toimittajalta
Pelkääkö viranomainen paskanhajua?
Ympärisölupaprosessien monimutkaisuus ja valituskierteet ovat kansantaloudellisesti kallista.
Jos kyseisessä navettaprojektisa on kyse vain vanhan korjaamisesta ja laajennuksesta, miksi asiaa pitää hankaloittaa.
Paska haisee kun ruokaa tuotetaan.
Myös ihmisen uloste käytetään ravinteiksi. Sitä paasataan valvotusti pelloille, ilman valvontaa mereen ja yhdyskuntarakentamiseen.
Ala-Fossin ympöristöluvassa oli muuten velvoite lannanlevityksen ilmoittamisesta naapureille. Meillä on lisäksi määrykset lannankäytöstä, eikö niiden pitäisi riittää.
Maaseutumedia pyrkii aina luetuttamaan artikkelin haastatellulla jotta asioista ei tarvitse jälkikäteen retostella.
Lue myös Kaisa Sippolan ajatuksia ympäristölupien järkevöittämisestä.
Lue myös artikkeli mökkiläisen lupaprosessin viivyttämisestä.
1 Kommentti
Rantalan tarttis käydä vähän ulkomailla kattomas ja haistelemas, kuinka navetat on vieri vieres asuintalojen kanssa, eikä kukaan valita, jotta haisis. Suomi on varmaan ainut maa, missä joka asiasta valitetaan, mikä liittyy maatalouteen. Jos ei naapurit oo itte valittanu, mitä siihen tarttoo elykeskuksen enää sekaantua? Eipä oo ihme, että ympäristöluvat on ollu kiven takana, ku virkamiesten asennekin on valmiiksi vastaan. Pitääs hommata puolueeton ihminen tuohonki hommahan.