Ravintoloiden sulkeminen on isku ruokatuottajille, yksi vaihtoehto korvata ongelma, on ruuan netimyynti. Pandemia ei koske ainoastaan suljettuja ravintoloita, se koskee myös ruokatuottajia, jotka ovat olleet riippuvaisia ravintoloiden ja suurkeittiöiden kysynnästä. Monilla pienillä ruuan jalostajilla on kysyntä loppunut kokonaan, joillain hiipunut.
Teuvalaiselle Tamsin puutarhalle horeca-myynti on aiheuttanut ison loven kysyntään parissa päivässä. Liikevaihdosta lähes puolet on tullut horeca-sektorilta. Osittain pienentynyttä menekkiä on kyetty korvaamaan lisääntyneellä markettimyynnillä.
Monille pientuottajille ruuan netti myynti on ainoa vaihtoehto. Lannistuminen ei auta.
Kotimaisia tuoretuotteita hyvin saatavilla
Tamsin puutarhalta Sakari Tamsi sanoo, että tarjontaa riittää ruokakauppoihin, kun horeca-myynti on vähentynyt radikaalisti.
”Vihannespuolella on jouduttu leikkaamaan tuotantoa menekkipulan takia”, Sakari Tamsi kertoo.
Vapautuneelle kapasiteetille on koetettu löytää uusia kanavia ja markettimyynti on paikannut tilannetta osittain. Vallitsevasta tilanteesta huolimatta kotimaisia tuoreita ja puhtaita salaatteja sekä yrttejä onkin saatavilla kaupoista hyvin
”Ihmiset hamstraavat nyt jauhelihaa ja vessapaperia”, Tamsi toteaa.
Ongelma koskee harvinaisen monia — Tämä oli moukarin isku
Juvalainen Kaartilan Mallaspossu myy merkitttävän osan tuotannostaan ravintoloihin, mutta nyt myynti pysähtynyt miltei kokonaan. ”Tämä oli moukarin isku”, Jouni Kaartinen Mallaspossusta kertoo.
”Onneksi possuilla on vielä tilaa, eikä seinät vielä pullistele, kun teurastukset lykkääntyvät. Pikkupossuja on otettava koko ajan vastaan sopimuksen mukaan”.
Tämä kriisi koskee Kaartisen mukaan yllättävä montaa tahoa. PIentuottaja on tehnyt vuosia töitä suoramarkkinoinnin eteen. ”Kovasti tämä uusi tilanne teettää lisää töitä. Keväällä oli tarkoitus lisätä ravintolamyyntiä, mutta se lopahti täysin.”
Verkkokauppa paikkaamaan menetystä
Joukko etelä-savolaisia tuottajia on lyönyt päänsä yhteen. Verkkokauppa Villisti.fi on tarkoitus aloittaa 24.4. jälkeen kun kolmas verkkokaupan koeversio on saatu toimimaan.
Kaartinen kertoo, että tässä on hyvä sauma verkkokaupan kehittämiselle. Yhteisellä markkinoinnilla saadaan myös logistiikkakustannuksia alas.
Jussi Harju kertoo, että verkkokauppa on hurjassa nosteessa. Laidun Herefordin nettikauppaan pääset tästä.

Heikki Mannisella on possun ja naudanlihan tuotantoa. Kuvassa parin viikon ikäinen vasikka, jolla on vielä babyturkki päällä.
Suoramyyjä kasvattanut myyntiä
Kangasniemeläisen Roinilan Lihatila Oy:n ja Roinila Aromilhan omistaja Heikki Manninen sanoo, että lihan suoramyynnin menekki on kasvanut kolmanneksen.
Mannisella on torimyyntiä, suoramyyntiä, hän myy lihaa kauppoihin ja marketteihin.
Tässä juttu, kun salakuvaajat kävivät Mannisen tilalla 2014 joulun alla.
Teimme artikkelin Laidun Herefordin nettikaupasta 21.3.
Ei kommentteja