Maaseutumedia
facebook twitter rss
  • Etusivu
  • Aihealueet
    • Arkistosta nostettua
    • Bioenergia
    • Biotalous
    • Eläinsuojelulaki
    • Eläinten ruokinta
    • Erikoiskasvit
    • GIF – kuva-animaatio
    • Halpuutus
    • Hevoset
    • Hullu juttu
    • Huolto
    • Hyvinvointi
    • Ite-Taide
    • Karjatalous
    • Klubi-artikkeli
    • Kolumni
    • Konekauppa
    • Konekilleri
    • Kotieläintalous
    • Koulutus
    • Kulttuuri
    • Kuvareportaasi
    • Lukijablogi
    • Lähiruoka
    • Luomu
    • Luonnonsuojelu
    • Lyhyet erikoiset
    • Maaseudun nuoret
    • Maaseudun palvelut
    • Maaseudun persoona
    • MaaseutuMedia suosittelee
    • Maatalouden naiset
    • Mainos
    • Metsä
    • Murresanakirja
    • Muut lehdet
    • Pakina
    • Peltoviljely
    • Pienet erikoiset
    • Pääkirjoitus
    • Rakentaminen
    • Ruoka
    • Talous
    • Tapahtumat
    • Tekniikka
    • Ulkomaat
    • Urakointi
    • Uutiset
    • Uutispommi
    • Vieraskolumni
    • Viljelytuet 2015
    • Viranomaistarkastukset
    • Wanha talo
    • Wanhat koneet
    • Ympäristönsuojelu
    • Yritysblogi
  • Arkisto
  • MaaseutuMedia on maaseudun äänenkannattaja
  • Yhteystiedot
  • Klubi
    • Liity Klubin jäseneksi
    • Klubi-artikkelit
  • Kirjaudu sisään
Klubi-artikkeli, Maaseudun nuoret, Ulkomaat 4

Viinibisnes on bisnes

Hannu Koivisto · 21.2.2018

Viinibisnes on kannatttavaa, kun kuuntelee 27-vuotiaan Andreas Denkin  viinitilansa (Ferdl Denk) eurolukemia.

Vaikka viinihehtaarin ostohinta on 4,5 euroa neliö, eli 450 000 euroa, tuotot ovat myös kovat.

Kulut koostuva pääasiassa omasta käsityöstä.

Andreas otti tilan haltuunsa kahdeksan vuotta sitten 19 -vuotiaana. Ensi töikseen hän uudisti viinin maistelukellarin.

Viinipuu ei piittaa talvipakkasesta

Itävallassa Wachaun tuhannen asukkaan Tonavan kyljessä sijaitsevassa kylässä viininviljelijöitä on 250. Andreaksen tila on edustaa kahdeksan hehtaarin pinta-alaltaan keskikokoa.

Hänellä on kolmea erilaista maalajia. Savimaan viini on maultaan erilaista kuin kivisten peltolohkojen viini. Kivinen maa varastoi myös viinin tarvitsemaa lämpöä.

Viinipuun leikkaaminen on tarkkaa hommaa. Työssä kuluu aikaa kahdelta hengeltä muutama viikko.

“Helmikuun puolen välin pikkupakkaset eivät haittaa, mutta keväällä kun viini versoo, pakkanen tuhoaa vihreää kasvustoa”, Andreas kertoo.

Wachaun talvi on leuto ja vähäluminen. Mutta talvelta helmikuukin tuntuu. Tuulisen ja vuoristoisen alueen läpi virtaa vuolaasti Tonava.

Wachau on kaunista seutua, henkeäsalpaavia pieniä mutkaisia vuoristopolkuja ja alati muuttuvaa ilmanalaa.

Viinibisnes perustuu isoon liikevaihtoon

Wachaun aleella 80-luvulla tuotettiin jopa 27 000 litraa viiniä hehtaari kohti. Nyt Andreaken keskituotto  on 7 000 litraa hehtaarilta. “Pienempi määrä tarkoittaa parempaa laatua”, nuori farmari kertoo.

Viinipullosta Andreas kuittaa 6-7 euroa. Arvokkaampi Smaragd-viini, jota myös Wachau-viiniksi sanotaan, maksaa 11 euroa. Jotkut isot viinitilat pyytävät Smaragdi-pullosta jopa 80 euroa.

Andreas myy myös rypäleitä. Niistä maksetaan viljelijänkin mielestä todella hyvin, vajaa kaksi euroa kilo. Tarkkaa bruttotuloa Andreas ei kerro, mutta nyökkää varovasti toimittajan yhteenvedolle: Kahdeksan viinihehtaarin liikevaihto on 400 000 euroa.

Andreaksen mailla kasvaa myös aprikoosipuita.

Andreas Denk on 27-vuotias. Hän aloitti farmarin hommat kahdeksan vuotta sitten.

Viinibisnes on käsityötä

Andreaksen kourat kertovat karua tarinaa. Nuoren miehen käsistä näkee että niillä tartutaan töihin. Hän hoitaa viininvalmistuksen yksin. Kellariin ei ole kenelläkään asiaa. “Liikesalaisuus on salaisuus”, Andreas naurahtaa.

Viinipuiden leikkaaminen on Andreaksen ja hänen isänsä tekemää tarkkaa hommaa. Rypäleet kerätään kaikki käsin kahden työntekijän avustamana muutaman syysviikon aikana.

Viinitarhojen ruohoa leikataan kahdella Lindner-traktorilla. Ruiskutuksia tehdään kesässä viidestä kuuteen.

Vuoristossa on paljon vaativaa pengerviljelyä. Vanhimmat kivetykset ovat 200 vuotta vanhoja.

Maatilamatkailu osa tulovirtaa

Andreaksen toiminnassa on maanviljelyn lisäksi toinenkin syömähammas: Bed&Breakfast -huoneita on kymmenen.

Sesonki alkaa maaliskuussa ja päättyy marraskuussa, jolloin myös tilan ravintola on auki. “Huoneet ovat täynnä koko sesongin”, yrittäjä kertoo. Kahden hengen huone maksaa 85 euroa yöltä.

Näkymä maatilamajoituksen yläkerran huoneesta. Kirkon vierellä katolla kasvatetaan myös viiniä.

Tilalla järjestetään myös häitä. Kukkulalla on hienot puitteet juhlien pitämiselle. Artikkelikuvassa  näkyvällä yksisylinterisellä näkyvällä kohta 60 vuotta vanhalla  Steyr-traktorilla kuljetetaan turisteja ja häävieraita.

Nuorella yrittäjällä on paljon puuhaa joka päivälle. Viinin viljely on ammattitaitoa vaativaa, Andreas on opiskellut maataloutta pääaineenaan viinin tuotanto. Hän, kuten monet muutkin nuoret farmarit, on erittäin ylpeä työstään.

“Viiniviljely on taidetta”, Andreas kertoo.


TV-dokumentti Andreaksen toiminnasta esitetään Maaseutumediassa myöhemmin keväällä.

Andreas Denkin kotisivuille pääset tästä.

ViinibisnesViinihehtaariViinipuuWachau Itävalta

Hannu Koivisto

Voisit tykätä myös näistä

  • Kotieläintalous

    Kuninkaan siat

  • Peltoviljely

    Slovenialaisen vihannesfarmari pärjää pienimuotoisesti — vihannestuotanto tarvitsee eläimiä

  • Klubi-artikkeli

    Tuhoeläinten torjunta. Insektisidit tulilinjalla – vältetäänkö kirvojen uusi nousu?

4 Kommenttia

  • rishikrishna kommentoi: 23.2.2018 klo 22:47

    thank you for the great post. Lots to consider and learn !

    Vastaa
  • Medardus kommentoi: 2.3.2018 klo 18:15

    Voiko olla totta , että teistä noin moni puhuu kirjakielellä? Ettei kyseessä ole nyt joku murrealue? “Onks se sun kaveri vielä kaupungilla? vs. “Niin tuota. Kaverisi, onko hän vielä kaupungilla?

    Vastaa
  • tarkka poika kommentoi: 12.3.2018 klo 08:47

    Sitä vaan ihmettelen, että miten voi hehtaarihinta olla 450 000 euroa jos neliöhinta on 4,5 euroa?

    Minusta jommassa kummassa on oltava pilkkuvirhe.

    Vastaa
    • Hannu Koivisto kommentoi: 12.3.2018 klo 08:52

      Kiitos huomautuksesta. 45e/450000 on oikein

      Vastaa

    Vastaa Peruuta

    MaaseutuMedia suosittelee

    • Kenen asialla olet, Suomen kallein citypoliitikko Ville Niinistö?

      28.12.2021
    • Elämä puolison kuoleman jälkeen

      10.5.2021
    • Eläinsuojeluvalvonta – miten varautua?

      9.1.2021
    • Absurdi eläinvalvontatuomio — ehdollista vankeutta ja 300 000 euron menetykset

      3.10.2020
    • Elämäni farmarina — maajussin testamentti

      22.8.2020
    • Vapaaporsitus yllätti positiivisesti: 33 vieroitettua porsasta vuodessa — Mieluummin virikkeitä kuin antibiootteja

      26.6.2020
    • Sianlihan tuottajahinta saa Saksassa tukea

      5.4.2020
    • Antti, nuori sikafarmari teki uuden sikalan

      9.1.2020
    • Suosituimmat
    • Valehteleeko eläinkuva?

      23.8.2017
    • Kaukasiankoira on laumanvartija, jota susikin pelkää

      15.2.2015
    • Kaksi turverekkakuormaa vastaa 800 tuulivoimalan sähköntuotantoa yön yhden tunnin aikana

      18.1.2021
    • Suomalaisprofessoreiden tutkimusraportti toteaa IPCC:n raportin täysin virheelliseksi

      9.8.2019
    • Sikakuvat voi tehdä kahdella tavalla

      16.12.2014
    • Mike says: Mistä tiedät tämän? Olen kuullut, että Kolgan puheissa on paljon totuutta....
    • Matti Järvinen says: Seuraavaksi tulee jääkausi, ihan kun muutama vuosikymmen sitten. Uhkana oli ta...
    • Ar says: Napakymppi!!!!!!...
    • Katja Pitkänen says: Emakkohäkki, porsaiden kuohinta ilman puudutusta, sähköpiiskalla ajo, ulkoilum...
    • Ari Kanerva says: Hieno kirjoitus. Valitettavan ajankohtainen juuri nyt, kun maataloutta ajetaan...
    Mavi Pysyvä nurmi luomu Turve Maataloustuet Maaseutumedia Eläinsuojelulaki MTK Mikko Hakola traktori Afrikkalainen sikarutto Eero Vilokki Konekilleri GMO Timo Äijö maatalous Vapaaporsitus Veikko Tuominen

    SEURAA FACEBOOKISSA

    Tagit

    Afrikkalainen sikarutto Eero Vilokki Eläinsuojelulaki GMO Konekilleri luomu Maaseutumedia Maataloustuet Mavi Mikko Hakola MTK Pysyvä nurmi traktori Turve

    © MAASEUTUMEDIA